Facebook hozzászólás
602

SÜLLYEDŐ METROPOLIS

Menekül a kormány

Borneó szigetére helyezi át székhelyét az indonéz kormány. A szigetország vezetése azért döntött a költözés mellett, mert kiderült, Dzsakarta süllyed, méghozzá rohamosan.

Míg Velence alatt évente mintegy 2 milliméterrel süllyed a talaj, Dzsakarta északi részén évi 25 cm-rel. A 25 milliós metropolis lakói közül négymillióan már most is több négy méterrel a tengerszint alatt élnek.

Dzsakarta, Kép: wikimedia
Dzsakarta, Kép: wikimedia

Annak, hogy a város a világ leggyorsabban süllyedő metropolisává vált, politikai okai vannak: miközben Dzsakarta rohamosan fejődött, nem teremtettek megfelelő infrastruktúrát. Csak a háztartások 60 százaléka kap ivóvizet. A lakosság mintegy fele illegálisan fúrt kutakra támaszkodik, sok nagy építkezésen is engedély nélkül hozzák fel a vizet. Ezzel gyorsuló ütemben szivattyúzzák ki a talajvizet a város homokból és iszapból álló alapjából, az pedig omlik. A sok trópusi vihar sem tudja a víztárolókat feltölteni, mert Dzsakarta területének 97 százalékát aszfalt és beton fedi, így a csapadék a tengerbe folyik.

Vízügyi szakértők szerint a városnak még 10 éve van, hogy megelőzze elsüllyedését. Ha ez nem sikerül, akkor Dzsakarta északi része, ezzel az indonéz gazdaság központjának nagy része eltűnik a Jáva-tengerben – írja a Der Spiegel.

A lehetséges megoldásokról, a kormány, a halászok, a környezetvédők egyelőre csak vitáznak. Eddig annyi történt, hogy Joko Widodo államfő bejelentette: az ország új fővárosa Borneó szigetén lesz, oda, egy még meg nem nevezett városba helyezik át 2024-ig a kormányhivatalokat.

A részletekről a Piac és Profit oldalán olvashatsz!

Nemcsak Trumpnak jutott eszébe Grönland

Grönland, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Megvenni eddig nem sikerült Grönlandot, de a jég alatt épült amerikai támaszpontok máig radioaktívan szennyeznek. Az ötlet egyébként nem Trumpnak jutott először eszébe. Történészek kiderítették, hogy 1946-ban az amerikaiak több mint 100 millió dollárt ígértek Dániának Grönland átengedéséért.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!