Facebook hozzászólás
659

BARCOGNAK A DÁMBIKÁK SOMOGYBAN

Korai nász – avar nélkül

Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben: a következő hetekben párt kereső gímbikák hangjától zeng majd a rengeteg. Ez az időszak erdőlátogatási korlátozásokkal is jár!

Szarvasbőgés, Kép: sefag zrt.
Kép: sefag zrt.

A gímszarvas a hazai erdők királya: az akár három mázsásra is megnövő bikák igazán tekintélyt parancsoló megjelenésűek. Az amúgy csendes és ritkán látható állatok párzási időszaka szeptember elején kezdődik, amikor látványosan megváltozik a viselkedésük. A párzásra kész gímbikák alkonyattól pirkadatig, bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, vagy éppen a területen lévő konkurens hímeket figyelmeztetik a jellegzetes és változatos hangorkánnal. Ilyenkor a megemelkedett tesztoszteronszint miatt az állatok viselkedése megváltozik. A bikák megvívnak egymással a tehenekért: az erdőjárók hallhatják az egymásnak ütköző agancsok messzire hangzó csattanását.

Kép: sefag zrt.

A szarvasbőgés idején helyenként, például a somogyi állami erdőket gondozó társaság egyes, a turistautaktól távol eső erdőrészeiben a terület nyugalma érdekében látogatási korlátozásokat léptetnek életbe. Ezek szeptember végéig érvényesek, minden nap 9 és 15 óra között.

Az erdőgazdák arra kérik a természetbarátokat, hogy az erdőt járva lehetőleg ne zavarják meg a szarvasokat, ne próbálják például a bőgés hangját követve megkeresni őket a sűrűben. Ezzel ugyanis az állatoknak is ártanak és saját magukat is veszélyeztethetik.

Tudtad? Csillaghulláshoz a rozé megy!

Kép: lovassylife
Kép: lovassylife

Hamarosan véget ér a nyári vakáció, de még szeretnél összehozni pár felejthetetlen élményt a szabadnapokra? Az alábbi boros programokat mindenképp érdemes kipróbálnod, mielőtt beköszönt az ősz! Nem bánod meg!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!