Facebook hozzászólás
597

6 DOLOG, AMI PONT EZT A NEVET VISELI

Korona, ami nem vírus

Egy világ tanulta meg rövid idő alatt: koronavírus. Összeszedtünk 6 dolgot, melyben szerepel a korona szó. Bizarr összeállításunk.

  1. CORONA SÖR

A mexikói sörgyártó, a Grupo Modelo csütörtökön bejelentette, hogy ideiglenesen leállítják a Corona sör gyártását, továbbá más sörmárkák előállítását is, miután a cég üzleti tevékenysége a koronavírus járvány megfékezésére hozott kormányzati döntés alapján nem alapvető fontosságú. Bár lehet, hogy a neve miatt érezték bizarrnak a járvány alatti gyártást, ki tudja. Egyesek pedig azért nem vásároltak Coronitát – ahogy Magyarországon forgalmazzák -, mert azt hitték, attól el lehet kapni a vírust …

Kérek egy Coronát! Fotó: Pixabay
Kérek egy Coronát! Fotó: Pixabay

 

2. CSEH KORONA

Csehszlovákia felbomlása óta, 1993. február 3. óta ez a hivatalos pénznem Csehországban. Csehország az egyik olyan állam, amely viszonylag lassan halad az euró bevezetése felé. 2014-ben egy felmérés szerint a lakosság 77 százaléka ellenezte a bevezetését, s az akkori kormányfő azt nyilatkozta, hogy a következő 4 évben biztosan nem vezetik be az eurót, nos azon már túl vagyunk.

Prágában még ezzel fizethetünk. Fotó: Pixabay
Prágában még ezzel fizethetünk. Fotó: Pixabay

 

3. MERCURE BUDAPEST KORONA HOTEL

A 2019-es Év Szállodája címet elnyert Mercure Budapest Korona szálloda Budapest belvárosában várja vendégeit. A szálloda közelében a nemzeti építészet számos kiemelkedő alkotása, többek között a Szent István-bazilika, a Magyar Parlament vagy a Magyar Állami Operaház épülete tekinthető meg. A Duna-part mindössze 600 m-re húzódik.  Egy felmérésben a párok kedvence lett, a kétfős utak kategóriájában 9,3  pontra értékelték a szállóvendégek a hotelt. Nincs információnk arról, hogy a nevük miatt hátrányba kerültek-e, hiszen most minden hotelnek nélkülöznie kell a turistákat.

4. CROWN (KORONA) – ANGOL FILMSOROZAT

Angol történelmi televíziófilm-sorozat, ki másról, mint II. Erzsébetről. A királynőt – életkorától függően -, több színésznő is megjeleníti, ahogy férjét, Fülöp herceget is. Olyan életrajzi finomságokat tudhatunk meg a Netflix számára készült drámában, amelyek egyszerre megindítóak, olykor hihetlenül őszinték. Kitér arra is, hogy bizony voltak mélypontok az ő házasságukban is, hogy Károllyal milyen keményen bántak gyerekkorában, vagy hogy nem mindig volt könnyű dolog uralkodónak lennie az elmúlt évtizedekben. Informatív és minőségi sorozat azoknak, akik szeretik a történelmet személyes szemszögből látni.

Össze kellett csiszolódniuk. Fotó: Depositphotos
Össze kellett csiszolódniuk. Fotó: Depositphotos

 

5. FOGÁSZATI KORONA 

Már az etruszkok is használtak fogpótlásra ilyen megoldást, de a napjainkban látott formája az 1900-as években jött forgalomba. Az 50-es években a fémkorona volt a menő, később jöttek a fémmentes változatok, mint a kerámialeplezésű fémkorona, tiszta porcelánkorona, a cirkónum-oxid korona vagy a cirkonkorona. A fogkorona olyan fogpótlás, amely implantátumra vagy meglévő fogra kerül. Legfontosabb feltétele a fog gyökerének megléte (legyen szó eredeti vagy műgyökérről), hiszen a korona önmagában csak a látható hiányt vagy sérülést pótolja. Jelenleg csak sürgősségi fogászatok működnek, így ilyen fajta koronát most nemigen lehet kérni.

Ez a korona nem az a korona. Fotó: Pixabay
Ez a korona nem az a korona. Fotó: Pixabay

 

6. SVÉD KORONA

1873-ban lépett az előző pénznem, a riksdaler ryksmint helyébe, amikor megalakult a Skandináv Monetáris Unió. Új bankjegyeket és érméket 2013–17 között vezettek be. E szerint új kétkoronás érmét vertek, kivonták az 50 örés érmét és 200 koronás bankjegyet nyomtatnak. De 2015-ben a pénzforgalom mindössze 2 százaléka volt készpénzes. Jelenleg 1, 2, 5 és 10 korona névértékű érmék vannak forgalomban. Az egykoronás érme hagyományosan az aktuális svéd uralkodó arcképét hordozza az előoldalán, míg a hátoldalon egy korona vagy valamelyik svéd címer látható. Az ötkoronáson uralkodói névjel, a 10 koronáson pedig szintén a király portréja van.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!