Facebook hozzászólás
285

Kóstold meg Gyenesdiást!

Öt helyi vendéglátóhely fogott össze: a tavaszi Nyitott Balaton idején immár második alkalommal invitálják a hagyományos ízekre és kulináris élményekre vágyókat Gyenesdiásra. A Somogyi Zoltán Max helyi gasztroblogger és a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület által szervezett Gyenesi Íz-lelő programon a vendégek maguk választhatják ki, hogy a csak erre a napra készített, italokkal együtt kínált kóstoló menükből melyik két étterem kínálatát ízlelik meg.

Gyenesdiási ebéd fa tányéron, Kép: sajtóanyag
Gyenesdiási falatok, Kép: sajtóanyag

Cserszegi Szandyka (sangria -variáció), zsivány szendvics (lepénykenyérbe töltött, összesütött sajt, sonka, kolbász, szalonna) friss kerti zöldes mártogatóssal, lángos golyó mártásokkal, padlizsánkrémes baguette friss zöldségekkel, zalai szilvalekváros prósza, pácolt csirkemell roston zöldséges krumplilepénnyel, zalai betyárleves, gyenesi finom falat (tócsis hús) – ez csak néhány ínycsiklandó fogás, melyet megízlelhetnek a vendégek május 14-én 11.00 és 18.00 óra között. A családokra is gondoltak a szervezők, hiszen míg a felnőttek helyi borokat kóstolhatnak, addig a gyerekek például málnaszörpös limonádéval, vagy alkoholmentes koktéllal olthatják szomjukat. A programban résztvevő éttermek között öko-dottó jár majd: a gasztronómiai élvezetek mellett a lovaskocsis utazás is felejthetetlen élményt jelent majd.

Az izgalmas nap különleges helyszínen ér véget: a török kori, 1644-ben épült, Darnay pinceként ismert boronapincénél. Itt egyébként napközben is várják a vendégeket az erre a napra összeállított menüvel, s este koncertek is szórakoztatják a közönséget, melyekre  ingyenes a belépés.  Itt mutatja be először a nagyközönségnek az új üzemeltető, az egész napos program egyik szervezője, hogy milyen – nem csak Balatonnál egyedülálló, hanem az országban is ritkaságszámba menő –  helyszínt álmodott és valósított meg.

Darnay pince, előtte szőlőtőkék, Kép: Darnay
Darnay pince, Kép: Darnay

– „A Darnay Pince, rendezvénypajta és piknikkert”:  ezt a nevet kapta tőlünk – utalva az új lehetőségekre – a település régi nevezetessége. Természetesen továbbra is ingyenesen látogatható a szőlészeti-borászati gyűjtemény, ám egyedülálló élményt nyújtva a vendégeket a piknikkertbe is várjuk tavasztól-őszig – árulta el Somogyi Zoltán Max, aki ezen az estén mutatja be az újraálmodott, újjávarázsolt helyszínt.

– Visszatérve a Gyenesi Íz-lelő programra: helyi termékekből könnyű, friss, üde menüt készítenek, ami illik a piknikkert stílusához. A hangulatot programokkal is fokozzuk: 17.30-kor a rezi színjátszók egy pikáns, a borhoz, szőlőhöz kapcsolódó vidám darabot mutatnak be. 18.00 órakor kezdődik A Darnay szezonnyitó programja, a Gyenesi Íz-lelő zárórendezvényeként, majd ifjú tehetségek, a Gelencsér István vezette Gitáriskola növendékei alapozzák meg a kellemes estét. S aztán egy különleges attrakció következik: az Ír Regatta, avagy a Szelíd Csavargók Együttes lép színpadra: ők ír dalokat énekelnek, magyarul. Aki szeretne, akár táncra is perdülhet, s a koncertek után is tovább ízlelheti a helyi és térségi nedűket – sorolta Somogyi Zoltán Max a programokat.

Finom ízek, nemes borok, szórakoztató programok – kóstolj bele a kulináris élményekbe Gyenesdiáson!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!