Facebook hozzászólás
219

Közeli bejelentős az igazi álom

Noha mindenki fejében él egy kép az ideális munkahelyről, a magyarok sokszor megalkusznak vágyaikkal munkahelyük megválasztásakor. Álmainkban sokat akarunk keresni, aztán visszakozunk: inkább legyünk bejelentve. Az viszont már komoly pofon a munkaerőpiac mobilitására építő vállalatoknak, hogy a lakosság, ha döntenie kell, könnyen megadja magát a kényelmi szempontoknak, és azt a munkahelyet választja végül, amelyik közelebb esik az otthonához.

A vállalatoknak  kulcskérdéssé vált, hogyan tudják megszólítani meglévő és potenciális munkavállalóikat egy olyan munkaerőpiacon, ahol bevallottan legalább tucatnyi iparág küzd munkaerőhiánnyal. Ebben segít tisztábban látni az a friss, 2016. áprilisi, munkahelyi elvárásokkal kapcsolatos kutatás, melyet a Groupama Biztosító készített az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft.-vel. A 18-59 éves lakosság körében született válaszok elemzése számos érdekes eredményt mutatott meg többek között arról, hogy milyen kép él álmaink munkahelyéről, és hogy ehhez képest milyen szempontok alapján választunk állást a valóságban.

Balkezes számítógépes klaviatúra, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Ideális munkahely, ideális feltételek

Talán nem meglepő, hogy az ideális munkahely leírásakor az anyagi szempontok tűnnek a legfontosabbnak. A reprezentatív kutatásban résztvevők 85%-a legalább egy tényezőt besorol az álommunkahely leírásakor a bérezéssel kapcsolatos tényezők közül, jellemzően a magas jövedelmet (59%).

Az ideális munkahely leírásakor a munkahelyi légkör is – ezen belül elsősorban a jó csapat a lakosság 52%-a szerint – döntő szempont, nem kevésbé lényeges azonban maga a munka jellege. A kreativitással, hivatással, érdekességgel, emberközpontúsággal jellemzett szellemi szempontok a lakosság mintegy hattizedének (59%) számítanak kifejezetten, a megkérdezettek 35%-a pedig azt sem bánná, ha álommunkahelye közel lenne a munkahelyéhez.

– A kutatás eredménye alapján olyan, korábban biztosnak vélt állítások kérdőjeleződtek meg, minthogy a karrier-, vagy előrelépési lehetőség kiemelten fontos a magyaroknak, amikor álmaik munkahelyét keresik. Ezzel szemben mindössze a megkérdezettek 22%-a sorolta ezt a szempontot az 5 legfontosabb elvárás közé, miközben a jó csapat minden második ember számára alapfeltétele egy álommunkahelynek – mondta el a kutatás érdekességeiről Boórné Siska Katalin, a Groupama Biztosító humán erőforrás ügyvezető igazgatója.

Meglévő munkahely – alku az elvárásainkkal

Az ideális munkahely legfontosabb jellemzői sok esetben háttérbe szorulnak a valós munkahelyválasztásnál. Azok, akik ma aktívak, a jelenlegi munkahelyük kiválasztásakor elsődleges szempontként (56%) a teljes bejelentettséget tartották szem előtt, míg a magas jövedelem csak ötödük (21%) számára volt kritérium! Kiemelt, második helyen szerepelt ugyanakkor a földrajzi elhelyezkedés: 42%-uk számára volt a legfontosabb szempontok között a munkahely közelsége, amikor jelenlegi állásukban elhelyezkedtek.

Érdekes, hogy a jó csapat szempontja a jelenleg is állásban lévők számára az ideális munkahely kritériumainál is, és a jelenlegi munkahelyük kiválasztásánál is a harmadik legfontosabb szempont.

Kerékzaj
Álmatlansággal, fáradtsággal jár a mindig pörgő, nem bölcsen élő menedzser élete. Az ok egyszerű, nem tudja leállítani egy-egy téma köré csoportosuló gondolatait. Egyszóval, hiába fekszik le pihenni, zavarja őt „saját kerekei zaja”. A jó hír, hogy van kiút! Nem vagy egyedül! Gondosan olvasd el a szakember véleményét!

Meglepő eredmény született karrierlehetőségekkel kapcsolatban: ez a szempont a tényleges munkahelyválasztásnál úgy tűnik, hogy még annyira sem számít (11%), mint az álommunkahely meghatározásakor (23%). A munkáltató vállalat hírneve ugyanakkor nagyobb szerepet kap a valós választásokban (14%), mint az ideális munkahely képében (7%).

A jelenlegi munkavállalói háttér mellett egyes demográfiai jellemzők is erősen befolyásolják az ideális munkahelyről alkotott képet, és a jelenlegi munkahely megítélését. A legfiatalabbak az átlagosnál magasabb arányban tartják döntő szempontnak a magas jövedelmet, a kreatív munkát, és az előrejutási lehetőségek is valamivel fontosabbak számukra. A diplomások az átlagosnál érzékenyebbek az előrejutási lehetőségekre, és fontosabb szempont számukra az is, hogy munkájukat hivatásuknak tekinthessék. A nők és a gyermeket nevelők között többen vannak, akiknek lényeges szempont a részmunkaidős munkavállalás lehetősége és a gyermeknevelési, közoktatási intézmények közelsége.

Aktatáskás férfi, kezében egy csésze, feje nem látszik, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Elengedhetetlen a realitások közelítése az elvárásokhoz

Boórné Siska Katalin szerint az adatok bizonyos szempontból arra utalnak, hogy a magyar munkavállalók nagyon sok kompromisszumot kötnek munkahelyük kiválasztásánál.

– A munkavállalók sokszor kompromisszumot kötnek a lehetőségeket illetően, de ha az elvárásokat és realitásokat nem közelítjük egymáshoz, könnyebben hagyják el a céget a kollégák. A vállalati oldalon időben szükséges reagálni és megelőzni ezeket a helyzeteket – hangsúlyozta a Groupama Biztosító humán erőforrás ügyvezető igazgatója.

A Groupama Biztosító azért is készítette ezt a kutatást, hogy jobban megismerje a munkaerőpiaci igényeket. Ha egy vállalat ugyanis tisztában van az emberek elvárásaival, természetes, hogy jobban meg is tud felelni ezeknek.

– A magyar biztosítási piac harmadik legnagyobb szereplőjeként fontosnak tartjuk, hogy munkavállalóinknak olyan odafigyelést, gondoskodást nyújtsunk, amitől úgy érzik, hogy a munkahelyük megfelel azoknak az igényeknek, melyeket egy ideális munkahely jellemzéseként fogalmaznak meg – tette hozzá Boórné Siska Katalin.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!