Facebook hozzászólás

EGY FALATKA TÖRTÉNELEM

Középkori kéglik egy helyen

Nyolc bélyeget tartalmazó kisív jelent meg a Magyar Pos-ta Várak, kastélyok Magyarországon sorozatában. A grafikai munka Domé Eszter kezét dicsérik. A kisívet az ANY Biztonsági Nyomda készítette. A kisívet nézegetve az embernek szinte kedve támad kirándulni! Itt a hétvége, kerekedjünk fel!

Várak Magyarországon, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A bélyegújdonság Magyarország történelmi várai közül az alábbiakat mutatja be a kisív: Siroki vár: hazánk egyetlen fennmaradt barlangvára. • Kinizsi-vár, Nagyvázsony: Kinizsi Pál, Mátyás király legendás veretlen hadvezérének vára. • Egri vár: az 1552-es török hódítást megállító diadal helyszíne. • Szigetvári vár: 1566-ban Zrínyi Miklós és katonái a török túlerővel szemben itt haltak hősi halált.

Várak Magyarországon, díszboríték, Kép: Magyar Posta
Várak Magyarországon, díszboríték, Kép: Magyar Posta

  • Rákóczi-vár, Sárospatak: a Rákóczi-dinasztia emblematikus vára, a hazai reneszánsz építészet példája. • Pipo várkastély, Ozora: Ozorai Pipó (Filippo Scolari) temesi ispán hadvezér vára, amely a kezdetektől fogva lakó és birtokközpont funkciót is kapott. • Fellegvár, Visegrád: IV. Béla király felesége, Mária királyné emeltette, Károly Róbert király bővítette, majd Mátyás király uralkodása idején teljesen felújították. • Cseszneki vár: a tatárjárás utáni nagy várépítési korszakban épült várat a Garai család a 14. század végén alakíttatta át jelentős erőddé. Az Esterházy család cseszneki ága a 17-18. században barokk stílusban építtette át, az 1810-es években földrengés és tűzvész pusztította el.

A kisív hátterét a várak külső és belső részeiről, homlokzatairól készült képi montázs díszíti.

Bélyeget kapott nálunk a legendás hegymászó, diplomata

Hillary 100 éve született, alkalmi boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Sir Edmund Percival Hillary születésének 100. évfordulójáról alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a Magyar Posta. Az apró művészeti alkotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján készült 150.000 példányban, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…
1 / 1 496

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 147

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!