Facebook hozzászólás
642

Lassan nyalható élmény

Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti a fagylalt összetevőit és megakadályozza a hideg édesség gyors olvadását. A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy három-öt éven belül kerülhet forgalomba a meleg hatására nem olvadó fagylalt – írta az MTI a brit telegraf.co.uk-ra hivatkozva. Az Életforma fagyiszakértője szerint a „világmegváltó” trükkel csak még több zsírt és levegőt keverhetnek majd a jégkrémekbe a nagyipari cégek, a minőségi fagylaltkészítők aligha!

A kevésbé olvadó fagylalt alapja egy természetes fehérje, amely jelen van egyes élelmiszerekben, és amely a fagylaltban összeköti a benne lévő levegőt, zsírt és vizet, hogy ellenállóbbá tegye az olvadással szemben.

A Dundeei és az Edinburghi Egyetem tudósai szerint a fehérje megakadályozza daraszerű jégkristályok kialakulását, és a prémiumfagylaltokhoz hasonlóan finom, selymes szerkezetű édességet nyújt. A fehérje hozzáadása lehetővé teszi azt is, hogy a fagylaltokban kevesebb telített zsírt használjanak fel, és kevesebb is legyen a kalóriatartalmuk.

A kutatók kifejlesztettek egy módszert az új fehérje előállításához egy kedvező baktériumban, és ily módon tapasztják hozzá a fehérjét a zsírcseppekhez, a légbuborékokhoz, sokkal szilárdabbá téve azokat a keverékben. A fehérjét fenntartható nyers alapanyagokból lehet előállítani.
Az eljárás további előnye, hogy a gyártóknak kevésbé kell mélyhűteni termékeiket,  mivel az új összetevő által hosszabb ideig maradnak fagyos állapotban.

Kép: Sissi Fagyizó

Koncz Andrea fagylaltszakértőnk

A fagylaltok jégkritályosodását megakadályozandó már nagyon régóta növényi anyagokat használnak, azaz természetes, nem szintetikus forrásból dolgoznak – árulta el az Életforma olvasóinak a gödöllői híres hölgyek kelyheit megálmodó Koncz Andrea.

– Az ilyen „világmegváltó” felfedezésekben mindig a profit növelését látom egy kicsit (vagy nagyon).  Még több zsír, még több levegő lesz a termékben. A fagylaltok zsírtartalma 5-8%, szemben a nagyiparilag előállított jégkrémekkel, melyekben 40-50 % között mozog.

Sissi
A jó fagyi egyet jelent a minőségi fagyival! Koncz Andrea, a Sissi fagyizó tulajdonosa álmodta és alkotta meg a híres gödöllői asszonyok kelyheit, amelyek mostanában igen kedveltek. Az egykori hölgyek imádott tortáinak ízét varázsolta egyedi és különleges fagyivá!

A minőségi terméket előállító kézműves fagylaltozók a nagyiparral szemben tejszínt, vajat használnak. A nagyipar ugyanis a zsírt, az úgynevezett hidrogénezett növényi zsírt építi be a termékbe. Minél magasabb a zsírtartalom, annál könnyebben nyeletik el a levegőt az alapanyaggal, magyarul habosítják a jégkrémeket. Ha ezt a fehérjét sikerül beintegrálni a tömegfelhasználásra szánt alkotók közé, valószínűleg elkezdődik szintetikus előállítása is, ami már nem ugyan az.

A természetes előállítási módnál maradva, a minőségi fagyit készítők – éppen a minőség javítása érdekében – leválthatják a jelenleg használatos alapanyagot. A nagyobb gyártóknál viszont előfordulhat, hogy így még több a zsír, így még több levegő jut a jégkrémbe! Egyébként, mint fagylaltkedvelő, nem tudom miért lenne jobb nekem, hogy nem olvad a fagyi? Én azért szeretem, mert kellemes lágysággal olvad a nyelvemen! –

Fagyiszakértőnk hozzátette: lehet, hogy az új módszerrel kisebb lesz az energiafelhasználás, ugyancsak kisebb hűtőkapacitású teherautókkal szállítanak majd, de ez igazából kizárólag a nagyipari gyártóknak hozhat komolyabb bevételt.

Ha imádod a fagyit, itt egy illatos-aromás jegeskávé-recept!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!