Facebook hozzászólás
505

Láttál már nagy szőrös tatut? Most megnézheted!

A nagy szőrös tatuk kifutójában áprilisban világra jött egy hím kölyök, így egyedülálló szaporulattal gyarapodott a Miskolci Állatkert és Kultúrpark állatállománya. A kicsike már több, mint egy kilogrammos, és látogatható.

A sörtés armadillónak is nevezett állatok nem számítanak ugyan ritkaságnak az állatkertekben, ám Magyarországon eddig csak a miskolci állatkertben született utóduk.
Az első nagy szőrös tatu, a Dömper névre keresztelt hím még 2010-ben érkezett Csehországból Miskolcra, és a következő évben kapott párt Németországból, a Sophie nevet viselő nőstényt. A pár a kezdeti ismerkedést követően jól összeszokott, ennek köszönhetően első utóduk már a következő évben, 2012-ben megszületett. „Ez volt az országban az első nagy szőrös tatu szaporulat” – mondta Veress Tamás az intézmény gyűjteményi vezetője hétfőn az MTI-vel.Hozzátette, ezt követően minden évben utódoknak örülhettek az állatkert látogatói és munkatársai.

Kép: Wikipédia

Az idei esztendőben április végén született meg a legifjabb tatucsemete. Az alig 100 grammos újszülött nagyon gyorsan fejlődött odújában. Ma már több mint egy kilogrammos, és egyre több időt tölt a kifutóban anyja társaságában, így már az állatkert látogatói is megtekinthetik – közölte a gyűjteményi vezető.
A nagy szőrös tatuk (Chaetophractus villosus) egy ősi állatcsoport, az úgynevezett vendégízületesek képviselői, ahová a tatukon kívül a lajhárokat és a hangyászokat sorolják. Ezeknek a látszólag nagyon különböző állatoknak közös jellemzője az utolsó háti- és ágyékcsigolyájukon lévő járulékos ízületi nyúlványok, erről kapták a vendégízületes elnevezést is.
A tatuk rendszeresen ikreknek adnak életet, vannak köztük olyan fajok is, amelyeknél egyszerre négy kölyök születik, amelyek mind egypetéjű iker. A nagy szőrös tatu esetében is többnyire két kölyök jön a világra (ennél a fajnál azonban az ikrek nem egypetéjűek), ahogy az az előző két évben Miskolcon is történt. Most azonban csak utód született – jegyezte meg a gyűjteményi vezető.

Megszületett Szulejmán, a kis tevecsikó!
Ez a végeredmény, amikor egy felvidéki tevelány és egy miskolci tevecsődör találkozik. Édes együttlétükből megszületett a Szegedi Vadasparkban, a csődör, amely a gondozóitól a Szulejmán nevet kapta.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!