Facebook hozzászólás

Láttál már nagy szőrös tatut? Most megnézheted!

A nagy szőrös tatuk kifutójában áprilisban világra jött egy hím kölyök, így egyedülálló szaporulattal gyarapodott a Miskolci Állatkert és Kultúrpark állatállománya. A kicsike már több, mint egy kilogrammos, és látogatható.

A sörtés armadillónak is nevezett állatok nem számítanak ugyan ritkaságnak az állatkertekben, ám Magyarországon eddig csak a miskolci állatkertben született utóduk.
Az első nagy szőrös tatu, a Dömper névre keresztelt hím még 2010-ben érkezett Csehországból Miskolcra, és a következő évben kapott párt Németországból, a Sophie nevet viselő nőstényt. A pár a kezdeti ismerkedést követően jól összeszokott, ennek köszönhetően első utóduk már a következő évben, 2012-ben megszületett. “Ez volt az országban az első nagy szőrös tatu szaporulat” – mondta Veress Tamás az intézmény gyűjteményi vezetője hétfőn az MTI-vel.Hozzátette, ezt követően minden évben utódoknak örülhettek az állatkert látogatói és munkatársai.

Kép: Wikipédia

Az idei esztendőben április végén született meg a legifjabb tatucsemete. Az alig 100 grammos újszülött nagyon gyorsan fejlődött odújában. Ma már több mint egy kilogrammos, és egyre több időt tölt a kifutóban anyja társaságában, így már az állatkert látogatói is megtekinthetik – közölte a gyűjteményi vezető.
A nagy szőrös tatuk (Chaetophractus villosus) egy ősi állatcsoport, az úgynevezett vendégízületesek képviselői, ahová a tatukon kívül a lajhárokat és a hangyászokat sorolják. Ezeknek a látszólag nagyon különböző állatoknak közös jellemzője az utolsó háti- és ágyékcsigolyájukon lévő járulékos ízületi nyúlványok, erről kapták a vendégízületes elnevezést is.
A tatuk rendszeresen ikreknek adnak életet, vannak köztük olyan fajok is, amelyeknél egyszerre négy kölyök születik, amelyek mind egypetéjű iker. A nagy szőrös tatu esetében is többnyire két kölyök jön a világra (ennél a fajnál azonban az ikrek nem egypetéjűek), ahogy az az előző két évben Miskolcon is történt. Most azonban csak utód született – jegyezte meg a gyűjteményi vezető.

Megszületett Szulejmán, a kis tevecsikó!
Ez a végeredmény, amikor egy felvidéki tevelány és egy miskolci tevecsődör találkozik. Édes együttlétükből megszületett a Szegedi Vadasparkban, a csődör, amely a gondozóitól a Szulejmán nevet kapta.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!