Facebook hozzászólás
305

ZÖLD EURÓPA

Lebomló virágcserepekkel a jövőnkért

Természetes úton lebomló és komposztálható cserepekben kínálja dísznövényei jó részét az egyik ismert hazai hipermarket-lánc mostantól. A hírt éppen akkor jelentették be, amikor az Európai Parlament Strasbourgban támogatta az Európai Zöld Megállapodást.

Naponta érkeznek különböző cégektől beszámolók arról, miként igyekeznek kicsinyíteni ökológiai lábnyomukat. A mostani bejelentés azért érdekes, mert ezzel a lépéssel a kereskedelmi hálózat csak idén több mint 350 kilogrammal kevesebb  műanyagot használ fel Magyarországon. Mondhatnánk, hogy csepp a tengerben, de ezt „huhogták” az elégedetlenkedők, amikor bizonyos éttermek, koktélbárok lecserélték a műanyag szívószálakat szalmára! Az eredmény pedig mára látványossá vált!

Lebomló viirágcserepek, Kép: spar.hu
Lebomló viirágcserepek, Kép: spar.hu

Az áruházlánc először a babérlevelet és a hajtatott hagymásokat ültette lebomló cserépbe, míg a broméliák kókuszrostba, a flamingóvirágok papírcserébe kerültek. A szukkulensek, azaz a szárazságtűrő növények kókuszrost-kaspóban, illetve 10 féle zöld szobanövény papírcserépben él, és ezek a tartók 80%-ban vízállóak. A kókuszrostos kaspót a kókuszdió külső, rostos védőburkából készítik, ezért ugyanolyan strapabíró, mint az agyagcserép, így átültetés nélkül is kiválóan alkalmas növények nevelésére. Ha pedig már nincs szükség rájuk, 100%-osan komposztálhatók.

Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay
Európai Parlament, Strasbourg, Kép: pixabay

Az Európai Parlament éppen most fogadta el az európai zöld megállapodásáról szóló álláspontját. A vitában a képviselők fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy az ambiciózus Európai Zöld Megállapodás finanszírozását egy erős európai szociális menetrendnek kell kísérnie!

Nem dobtuk be Európában!

EU, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

Rekordmennyiségű papírt és hullámkartont hasznosítanak újra Európában az unió legfrissebb adati szerint. A 28 tagállamban az anyag 85,8 százaléka „új ruhát ölt”. Ez a valaha mért legmagasabb arány az újrahasznosított anyagokkal kapcsolatban. A fém és az üveg következik a dobogón a papír után, az előbbi 78.3, az utóbbi 74.1 százalékos újrahasznosítási rátával.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!