Facebook hozzászólás
804

Legális dopping az abasári rizling!

Megünnepelték Abasáron a rügyfakadást! A Mátrai Borvidék turistacsalogató településén koncertekkel, gyerekprogramokkal buliztak az érdeklődők. A legfontosabb természetesen az ásványokban gazdag olaszrizling volt. A helyi gazdák szerint a remek borban a „periódusos rendszerben még nem szereplő elemek” is fellelhetők. 

Mátrai szőlőtőkék, rügyfakadás, Kép: Pince Művek
Mátrai szőlőtőkék, rügyfakadás, Kép: Pince Művek

– Az olaszrizling szőlőfajta elképesztő mennyiségű magnéziumot képes felvenni, és ez az ásványgazdagság a borban is visszaköszön – állítja Molnár Gábor abasári borász, a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, aki szerint e bort kortyolgatva bizonyosan elkerülhetők a magnéziumhiányra visszavezethető izomgörcsök. E legális „doppingból” jócskán fogyott az elmúlt hétvégén, akkor rendezte meg ugyanis az Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesülete immáron ötödik alkalommal a tavaszhoz kötődő népszerű ünnepet, a Rügyfakadást.

Abasári pince hordókkel, Kép: Pince Művek
Abasári pince, Kép: Pince Művek
Molnár és Fia
Abasáron, mintegy 30 hektáron termel szőlőt a cég. Rozéja, Irsai Olivére, rizlingszilvánija, szürkebarátja már számtalan borversenyen bizonyított, a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet szerzett 2013-as fahordós olaszrizlingje pedig egyedüli régiós fehérborként 4 csillagot kapott a Nemzeti Borkiválóság Programban. Az abasári olaszrizling egyedi zamatát a különleges andezittufás talajnak, valamint a Sár-hegyen folytatott tradicionális, évszázados teraszos művelésnek köszönheti.

– Jó a Mátra hardverje – állapították meg azok a borszakértők, akik megkóstolták a teraszos művelésű, vulkanikus Sár-hegyen termett borokat. A magyar és külföldi specialisták álmélkodva kóstolták a jobbnál jobb rizlingeket – és nemcsak az ásványtartalom miatt. Pálinkás Attila 2008-as olaszrizlingje például az ország legjobb ilyen fajtabora volt 2012-ben, míg a már idézett Molnár és Fiai olaszrizling minden eddigi évjárata számtalan aranyérmet nyert az országos versenyeken. Ez arra látszik utalni, hogy a hardver mellett a szoftverrel sincs különösebb probléma.

A helyi borászok ráadásul abban is példamutatóak, hogy néhány éve közös összefogással felújították a düledező abasári orvosi rendelőt, és kinevezték Borrendelőnek. A helyiségben magnéziumban gazdag gyógyító rizlinget is lehet kapni, sőt, valamennyi helyi termelő valamennyi bora kapható – és nem csak receptre!

Vidám Mária-út
Szintén érinti a Sár-hegyet a Mária-út abasári szakasza. A Szent Anna-kápolnától Abasárig teraszos szőlőültetvények között kanyargó, gyönyörű, panorámás útvonal különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. A meglepő nyomvonal története a következő:
Ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki egy négy-ötfős társaság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek. Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal a négyszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult szívű társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta hivatalosan is a pincén halad keresztül. Ha zarándoklat érkezik, Pálinkásék borkóstolóval, napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják őket, a mezei csokrokkal, lobogókkal felszerelt, sokszor csapzott, sáros, gumicsizmás társaság pedig egy kicsit megpihen náluk, majd a pincén keresztülvonulva folytatja az útját.

Egy másik borvidék: megmutatom, milyen Bujdosóék tavasza! Egészségetekre



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!