Facebook hozzászólás
366

Lehetne a nagypapám is…

Alkalmi bélyegblokk kiadásával tiszteleg az első világháború hősei előtt a Magyar Posta. A sorszámozott blokk Hefelle Glória grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomdában készült 40.000 példányban.

Az első világháború hősei alkalmi borítékkal, Kép: Magyar Posta
Az első világháború hősei blokk alkalmi borítékkal, Kép: Magyar Posta

Az Osztrák–Magyar Monarchia – trónörökösének 1914. június 28-i szarajevói meggyilkolása miatt – július 23-án 48 órás ultimátumot küldött Szerbiának, amelyet visszautasítása után, öt nap múlva, július 28-án hadüzenet követett. Az a háború kitörése pillanatában sem volt biztos, hogy csupán egy lokális háború, vagy egy minden nagyhatalmat érintő világháború bontakozik ki belőle. Az európai nagyhatalmaknak már évtizedekkel a háborút megelőzően megvoltak a mozgósítási és háborús tervei. A katonai vezetők egy háború kitörése esetén minél előbb végre akarták hajtani a kidolgozott stratégiáikat, hogy a lehető leggyorsabban eldöntsék a konfliktust, és gyors győzelmet csikarjanak ki.

Az első világháború hősei, Kép: Magyar Posta
Az első világháború hősei, alkalmi blokk, Kép: Magyar Posta

A világháború kitörésének tehát nem voltak kimondott agresszorai, „mindössze” arról volt szó, hogy ki tudja jobb színben feltüntetni saját háborújának jogosságát. A nagyhatalmak politikusai végig hűek voltak szövetségeseikhez és az azokkal kötött szerződéseikhez. Az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Magyarországról 3 és fél millió katona vonult hadba, közülük több mint 660 ezren estek el. Tíz, a világháborúban részt vevő hős került a Magyar Posta alkalmi bélyegblokkjának bélyegképeire:

(Forrás: elsovilaghaboru.com/centenariumiemlekbizottsag/hu/; wikipedia.hu)

Miniatűr tisztelgés az oktatók előtt
Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar alapításának bicentenáriumáról a Magyar Posta. A miniatűr alkotás Andor András grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!