Facebook hozzászólás
560

Egyhangú döntés született

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

A társaság április 16-án veszítette el  alapító tagját, Törőcsik Marit. A tagság ma délután egy órás tanácskozás után hozta meg döntését: Törőcsik Mari helyére Lehoczky Zsuzsát választották a Nemzet Színészének.

A címet a nemzeti színjátszás azon kimagasló művészei kaphatják meg, akik betöltötték a 62. életévüket, legalább 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltöttek, és legalább egy elismeréssel, például Kossuth- vagy Jászai Mari-díjjal rendelkeznek.

Nemzet színésze választás
Tordy Géza, Jordán Tamás, Király Levente, Haumann Péter, Molnár Piroska, Szacsvay László és Bodrogi Gyula, Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza a Nemzeti Színház igazgatójának irodájában gyűltek össze. Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

Íratlan hagyomány, hogyha színésznő távozik, színésznőt választanak a helyére.

Több név is felmerült az elmúlt hetekben, így Pásztor Erzsi, Pogány Judit, Béres Ilona, Halász Judit, Békés Itala neve is.

A cím többi birtokosa végül Lehoczky Zsuzsát választotta a nemzet színészei sorába. A művésznőnek elsőként Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója gratulált telefonon.

Lehoczky Zsuzsa
Lehoczky Zsuzsa 1964, Fotó: Fortepan, adományozó Szalay Zoltán

Lehoczky Zsuzsa Szegeden született és 11 évesen már a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. 1962 óta a Budapesti Operettszínház művésze. Ének- és tánctudását, sajátos humorát csillogtatta meg a szubrett szerepekben. Emlékezetes alakítást nyújtott Kálmán ImreCsárdáskirálynő című művében, ahol Cecíliát alakította. Olyan nagy színészekkel játszott együtt, mint  Honthy Hanna, Feleki Kamill, Latabár Kálmán és Rátonyi Róbert.

A Nemzet Színésze címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

 

 

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!