Facebook hozzászólás
1 022

Lukács séf úr karrierje

Az ismert séf életét feldolgozó könyv a vendéglátás korrajza is egyben, mely az 1950-es évektől napjainkig való eseményeket, történéseket ismerteti meg annak olvasóival. A könyv bemutatja, az akkori kor vendéglátását, annak filozófiáját, számtalan félreértést és kétséget megmagyaráz, valamint több alkalommal helyére teszi a dolgokat, a mára már megkopott gasztronómiai emlékek sűrűjében.

Lukács István séf, Kép: sajtóanyag
Lukács István, Kép: sajtóanyag

Lukács István kimagasló eredményeit felsorolni is nehéz lenne. Számtalan állami-, valamint nemzetközi versenyeken elért díjjal büszkélkedhet, ezen felül pedig a hazai gasztronómia egy megkerülhetetlen alakja. Nacionáléját gazdagítja, hogy a Német Szakácsszövetség életműdíjjal tüntette ki, ezenkívűl a chicagoi Escoffier Társaság tagja, a francia Chaine des Rotisseurs Társaság első, magyarként beválasztott tagja, a magyar Chaine des Rotisseurs Társaság alapítója.

Lukács István irányításával nyitott meg az itthoni Budapest szálló, a Hilton Budapest és a kecskeméti Aranyhomok szálló is. Emellett aktív pályafutása alatt számtalan nagynevű hotel és étterem konyháját felügyelte. Kollégák százai tanulhatták el a szakma csínját-bínját az irányítása alatt működő éttermekben, akik közül sokan a konyhafőnöki pozícióig jutottak.

– Hosszú volt az út az ötvenes évek szürkeségétől a rendszerváltás utáni évtizedek kissé eklektikus, de tagadhatatlanul érzékelhető, színes fejlődéséig. A töredékes emlékekből azonban meghúzható az ív a történelmi korszakok között. A Nagy Játszma, ahol a pártvonalon innen-t egy hajszál választotta el a partvonalon túl-tól – foglalta össze a Séf.

Éppen ezért a könyvet ajánljuk minden olyan, a vendéglátás felé elhivatott kollégának, aki érdeklődik Lukács Séf úr karrierjének főbb állomásai, valamint szakmájának gyökerei, és a mai kor vendéglátásának kialakulása, annak egyes eseményei, és azok következményei iránt.

Természetesen azoknak is tetszhet az érdekes, izgalmas olvasnivaló, akik ugyan nem a vendéglátásban dolgoznak, de érdeklődnek a gasztronómia iránt.

Szakácsbiblia mindenkinek
Az egész úgy kezdődött, hogy véget ért a francia forradalom. Utcára kerültek a főúri házak szakácsai. Ők csak a polgárosodó családokhoz szegődhettek el. Nem volt mást tenni, mint kialakítani az új stílust, és megnyílt az első étterem. Később megjelent az első konyhatechnológiai kézikönyv is, ami azóta egyfajta bibliája az európai stílusú szakácsoknak. Magyarországra több mint száz évvel később, csak most jutott el A főzés tudománya – konyhatechnológiai kalauz című könyv! Na ez a főzés ünnepe!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!