Facebook hozzászólás
296

Végső nyughely

Macron döntött: Rimbaud nem kerülhet át a Panthéonba

Mozgalom indult Franciaországban, hogy a legnagyobb szimbolista költőjük, a nem kifejezetten a polgári életvitel eszményei szerint élő Arthur Rimbaud hamvai kerüljenek át a tudomány és művészet neves alakjainak végső nyughelyet biztosító párizsi Panthéonba. A francia köztársaság elnöke, Emmanuel Macron nem támogatja a kezdeményezést.

Nem kerülhetnek át Arthur Rimbaud hamvai a párizsi Panthéonba – döntött Emmanuel Macron francia elnök. A köztársaság első polgára annak ellenére határozott így, hogy kampány indult az áthelyezés mellett; az akció elindítói így szeretnék kifejezésre juttatni tiszteletüket Rimbaud művészete mellett és azért is, hogy a költő a korabeli viszonyok ellenére felvállalta melegségét.

"Az én az valaki más." Fotó: depositphotos.com
„Az én az valaki más.” Fotó: dedepositphotos

A tavaly indult kezdeményezéshez olyan potentátok is csatlakoztak, mint Roselyne Bachelot kulturális miniszter, és mindannyian azt szeretnék elérni, hogy Rimbaud nyugodjon az életben és a költészetében is társnak számító Paul Verlaine mellett.

Az elnök – Rimbaud utódainak írt és az AFP által nyilvánosságra hozott levelében – úgy fogalmazott, hogy döntése mögött elsősorban az húzódik meg, hogy tiszteletben kívánja tartani azt a kívánságukat, hogy a költő maradványai maradjanak a szülővárosában, a kelet-franciaországi Charleville-Mézièresben, ahol 1891-ben eredetileg  eltemették – olvasható a The Guardian internetes kiadásában.

„Nem kívánok szembe menni az elhunyt családjának kívánságával. Arthur Rimbaud maradványait nem viszik át”– írta Macron a család ügyvédjének.

A Panthéon a francia történelem, a politika, a kultúra és a tudomány nagyjainak végső nyughelye; az irodalom olyan neves képviselői pihennek itt, mint Voltaire, Rousseau, Dumas, Hugo és André Malraux.

Kizárólag az elnök dönthet a maradványok áthelyezéséről a Panthéonba. Macron ezzel a jogával élt, amikor 2018-ban úgy döntött, hogy, Simone Veil, a holokausztot túlélő volt francia miniszter is a Panthéonban találhatja meg végső nyughelyét.

Rimbaud-t és Verlaine-t elsősorban innovatív költészetük miatt ünneplik és tisztelik a mai napig; kapcsolatuk, a drogok használata és a korabeli törvényeknek fittyet hányó életmódjuk azonban ellentmondásossá is teszi személyüket.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!