Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 13
Facebook hozzászólás

Madarakban jók vagyunk

Az elmúlt hétvégén 105 helyszínen, 2470-en figyelték a madarakat hazánkban az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozat keretében, ezzel Magyarország dobogós helyet szerzett Európában.

Kép: Pixabay

A szombaton és vasárnap zajló akcióhoz bárki csatlakozhatott, csak meg kellett számolni a látott madarakat a szervezett programhelyszíneken, egy séta alkalmával vagy akár az erkélyéről kitekintve, és ha beküldte az adatait az MME Központi Irodájába, máris hozzájárult Magyarország sikeréhez.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. A minden évben október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat: a megfigyelések egyrészt európai szintű információgyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől sokakat csábíthatunk ki a szabadba és szólíthatunk meg a madarak védelme kapcsán. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

Idén október 5–6-án összesen 320.311 madár került távcső elé Magyarországon, melyek közül a legnagyobb példányszámú a seregély volt, összesen 210115 egyeddel. A képzeletbeli dobogó második helyére a nyári lúd került (14249 példány), míg a harmadik helyen a dankasirály végzett (12960 példány). Kiemelkedő számban láttak még: tőkés récét, örvös galambot és füsti fecskét a madárszámlálók.

A két nap során egy fehér gólyát is megfigyeltek, mely színes gyűrűjének számát (HM 25) is le tudták olvasni. További érdekesebb vagy kevesek által ismert madárfajok, melyek távcső elé kerültek: fekete sas, rozsdástorkú pityer, ezüst lile, gulipán, sarki búvár, keresztcsőrű, üstökösgém, havasi partfutó, kormos szerkő és egy majdnem teljesen fehér színezetű daru.

Margit, a legnépszerűbb állat
Örökbefogadóra talált Margit, a Fővárosi Állatkert gólyája. Méghozzá nem is akárhogyan! Egy kiskereskedelmi lánc örökbefogadási versenyén elsöprő fölénnyel bizonyította népszerűségét, maga mögé utasítva a mangalicát és a kanalas gémet. A verseny alatt beérkezett szavazatokból egyértelműen kiderül, hogy egyre népszerűbbek a magyar állatok.

Az Európai Madármegfigyelő Napok játékos verseny is volt a résztvevő 41 ország között. A nemzetközi összesítést idén a szlovák BirdLife partner készítette, az eredmények alapján hazánk ismét dobogós helyezéseket ért el az országok közötti “megmérettetésben”:

•             második helyezést értünk el a helyszínek számát tekintve,

•             szintén másodikak lettünk a látott madarak mennyisége alapján,

•             illetve harmadik helyen végeztünk a résztvevők nagy száma miatt.

Így mindhárom kategóriában dobogósak lettünk, mely sikert csak hazánknak sikerült elérnie. Európában 900 helyszínen 19000 résztvevő összesen 2,4 millió madarat látott a madármegfigyelés két napján! A kontinens három leggyakoribb madara: a seregély, a szárcsa és az erdei pinty volt.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mi lesz a bőrünkkel böjt idején?

Hamvazószerdától nagyszombat éjfélig böjtölünk a hagyomány szerint, és ha néha meginognánk, elég ha arra a sok…

Életmód: ezt már az igazi férfiasságod bánhatja

Ma már egyre több adat áll a rendelkezésünkre a férfiak meddőségével kapcsolatosan. Tudjuk, hogy legalább olyan…
1 / 1 474

Receptek

HÍREK

1 / 1 127

Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 532

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!