Facebook hozzászólás
494

Magyar bazsalikom a dísznövények új királya!

Valódi bravúr, hogy újra egy magyar nemesítésű dísznövényt, az Ocimum basilicum „Purple”-t, azaz a bazsalikom egy új fajtáját jutalmazza aranyéremmel a rangos nemzetközi FleuroSelect! A magyar nemesítő műhely munkatársai a nyári angliai konferencián kapták meg a hivatalos értesítést, miszerint jövőre a magyar növénynek jár az aranyérem.

Azért is rendkívül nagy dicsőség, hogy ismét hazai nemesítők kapják a dísznövények Oscarját, mert a Celosia plumosa „Arrabona” tavalyi sikere után senki nem számított arra, hogy ismét egy magyar nemesítésű dísznövény jutalmaz aranyéremmel a nemzetközi  FleuroSelect szervezet. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársait is meglepte az eredmény, nem gondolták volna, hogy a bazsalikom egy új nemesítésével ismét elnyerhetik a rangos díjat, hiszen szinte példa nélküli, hogy ilyen hamar ugyanaz a nemesítő műhely nyerjen.

A nemesítés során nem veszítette el értékes tulajdonságát – Kép: NAIK

Ráadásul a nemzetközi mezőny nagyon erős volt, a magyar nemesítésű lila bazsalikomnak a világ minden tájáról benevezett több ezer növénnyel kellett versenyeznie. Így a siker valóban igazi kuriózumnak számít. Kasztovszky Zoltán, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének gazdasági igazgatóhelyettese elmondta, miután értesültek arról, hogy a tavaly benevezett növényük elérte az aranyéremhez szükséges pontszámot, meg is kezdték a tárgyalásokat a magforgalmazásról, hogy világszerte mihamarabb kapható legyen a magyar dísznövény.

Az Ocimum basilicum „Purple” alapvetően fűszernövény, azonban rendkívül szép, különlegesen lila árnyalatú a levélzete, amely éke lehet bármely veteményesnek vagy éppen kiskertnek, virágágyásnak, sőt balkonládának. Ráadásul magas illóolaj-tartalmának köszönhetően kivételesen jól tűri a szárazságot. A zsűri értékelte, hogy az állhatatos nemesítői munka során nem veszítette el ezen értékes tulajdonságát sem az új növény, amely mind színével, mind gömbformájával egyedülálló a világon.

A bazsalikom egyébként Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, ahol hamar az egyik legkedveltebb fűszernövénnyé vált, köszönhetően erőteljes aromájának. A népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, illetve köhögéscsillapítónak.

Mindentudó sarkantyúka
Baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátolja, a vérkeringést is serkenti és még nagyon sok minden mást is tud a kerti sarkantyúka, amelyet mindennek köszönhetően a würzburgi egyetem szakemberei a 2013-as esztendő gyógynövényének választottak Németországban.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!