Facebook hozzászólás
376

Magyar gyűrűt vitt a vándor Ciprusra

Egy hazai jelölésű havasi partfutót figyeltek meg Ciprus északkeleti részén. Fajtársaihoz hasonlóan ezt a példányt is zöld színű zászlós jelölőgyűrűvel látták el, aminek mindkét oldalán egy három karakteres kód látható, amit távcsővel, teleszkóppal lehet leolvasni. A madarat szeptember 18-án gyűrűzték a Fertő-tó melletti Mekszikópusztai Madárgyűrűző Állomáson és néhány nappal később, szeptember 23-án fényképezték le Ciprus keleti partvidékén – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán.

A hazai gyűrűző Koleszár Balázs volt, a kis vándort pedig Huseyin Yorganci figyelte meg. Ez az első, Magyarországon jelölt és a szigeten megkerült havasi partfutó.

Havasi partfutó, Kép: Huseyin Yorganci
Havasi partfutó, Kép: Huseyin Yorganci

Magyarországon eddig mintegy 3500 havasi partfutót gyűrűztek meg, elsősorban az őszi vonulási időszakban. 2017-től erre a madárfajra is tesznek színes jelölést a hazai madárgyűrűzők, aminek köszönhetően megnövekedett a távolsági megfigyelések száma. Itthon jelölt színes gyűrűs példányokat figyeltek meg Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban, Olaszországban és most először a Földközi-tenger keleti részén, Cipruson.

Havasi partfutó útja térképen, Kép: Madárgyűrűzési Központ
A havasi partfutó útja térképen, Kép: Madárgyűrűzési Központ

A havasi partfutó Eurázsia és Amerika északi partvidékein, tundráin fészkel (holarktikus, cirkumpoláris elterjedésű madárfaj).

Vissza a természetbe!
Átszivárog a turizmusba is az egyre népszerűbb egészség- és környezettudatos életmód iránti igény. Az utazóknál ma már szempont a természetközeliség, ami magával hozta az erdei szállodák vendégkörének bővülését.

A Kárpát-medencében a tavaszi és őszi vonulási időszakban fordul elő. A Magyarországon megpihenő, átvonuló állományok elsősorban délnyugati irányba mozognak, a telet Délnyugat-Európa és Nyugat Afrika partvidékein töltik. Ez a megfigyelt példány ettől a vonulási iránytól eltérően, délkeletre reült.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!