Facebook hozzászólás
352

Mai aprónk: szurikáta kölyök társat keres

A kis szurikáta kölyök a Kecskeméti Vadaskert legújabb és egyben legfiatalabb lakója, aki egy megfelelő társsal tavasszal már egy új kolónia alapítója lehet. A kis szurikáta (Suricata suricatta) alig egyhónaposan, még novemberben érkezett Budapestről. 

Valószínűleg az anyja nem tudta gondozni, ezért nagyon legyengült, így találtak rá az állatkert dolgozói a kifutóban. A gyógykezelésnek köszönhetően ugyan felerősödött, de mivel a kolóniája már nem fogadta volna vissza, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetése felajánlotta a kis kölyköt a kecskeméti intézménynek. A szurikáta Kecskemétre kerülését követően is különleges gondoskodást igényelt és volt némi kockázata is a befogadásának, ezért mostanáig titokban tartották érkezését.

MTI Fotó: Ujvári Sándor
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A kölyök jelenleg az igazgatói irodában éli mindennapjait. Az eredetileg neki kialakított, infralámpával állandó hőmérsékleten tartott helyiséget ugyanis a maláj harci tyúknak és a legnagyobb hidegben kikelt kilenc csibéjének kellett átengednie. A szurikáta sem vészelné át a hetek óta tartó hideget, Tokovics Tamás igazgató szobájában azonban szintén folyamatos meleget tudnak neki biztosítani és ott szabadon jöhet-mehet kedvére. Kapott homokot, hogy kaparászhasson és búvóhelyet is kialakítottak neki.

A szurikátáról…
A természetben mindenevő kis ragadozó étrendje nagyon vegyes: a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen és párolva egyaránt kedveli, de nagy kedvence a főtt csirkehús és a csontos nyak is. Hangjelzéseiknek pontos jelentésük van. Csak a veszélyre hat különféle jelzést használnak. Ennek megfelelően hanggal jelzi a kis kölyök azt is, ha játszik, ha éhes vagy csak éppen egy kis gondoskodásra vágyik. Ilyenkor az igazgató felveszi és egy kis simogatással megnyugtatja.

A kis kölyök sokat játszik, plüssállatai között szívesen alszik és szépen fejlődik. Így persze valamennyire az embereket is megszokja, bár azt nem szeretnék, ha teljesen megszelídülne, viszont a vadaskert egyik közkedvelt programja, a látványetetés során nem baj, ha némileg elfogadott számára az ember jelenléte.

Jelenleg két idősebb hím szurikáta lakója van a Kecskeméti Vadaskertnek. Amennyiben sikerülne tavasszal a kis nősténynek valamelyik állatkertben megfelelő párt és társakat is találni, egy új kolónia alapítói lehetnének.
Magyarországon a szurikáta az állatkertekben a legkedveltebb mongúzfaj.

Mezei poloskák, ég veletek!
Utálom a mezei poloskát vagy a kanadai ugrólepkét. A poloska az ősszel tört be a kertbe, a kanadai ugrólepke 2-3 éve lepte el Európát és a vadszőlőmet! Na most vége! A hideg idő és a fagy pozitív hatása, hogy a kártevőket megritkítja, ami a növényvédelmet segíti ebben az évben.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!