Facebook hozzászólás
184

Majd kétszer akkora a galaxis, mint hitték!

715 újabb bolygót azonosítottak a Tejútrendszerben amerikai csillagászok. Korábban mintegy 1000 bolygót ismertek itt, az eredmény tehát óriási. Ráadásul a tudósok szerint ez még egyáltalán nem a végleges szám.

Kép: Pixabay

A Kepler űrteleszkóp segítségével 715 új bolygót sikerült felfedezni a Tejútrendszerben – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Soha ilyen nagy számú bolygó felfedezéséről nem számoltak be egy alkalommal. Korábban mintegy 1000 bolygót sikerült azonosítani a galaxisunkban – írta az MTI a CNN hírtelevízió tudósítására hivatkozva. Az újonnan megismert, összesen 305 csillag körül keringő bolygók közül négy a NASA által „lakhatónak” nevezett övezetben található, vagyis potenciálisan alkalmas arra, hogy élet legyen rajta.

A Kepler űrteleszkópot 2009-ben bocsátotta fel a NASA azzal a céllal, hogy a Földhöz hasonló bolygókat kutasson fel a mérsékelt hőmérsékletű „lakható övezetekben” vagy azok közelében. A most bejelentett új bolygókat a teleszkóp működésének első két éve alatt rögzített felvételek alapján azonosították be, ami azt jelenti, hogy az űrkutatási hivatal a jövőben további felfedezésekről fog beszámolni.

Bánya a Holdon
Elkezdődött a versenyfutás az űrbeli javakért. Kína 2025-ben már héliumot bányászna a Holdon, míg a NASA az aszteroidákra koncentrál. Nemrég egy magáncég is a szomszédos égitestre vonatkozó kitermelési jogokért folyamodott.

A bolygókat egy újfajta eljárásnak, az úgynevezett „sokféleség általi ellenőrzésnek” köszönhetően sikerült azonosítani. Ez részben a valószínűség logikájára támaszkodik: a kutatók ahelyett, hogy vakon keresték volna a bolygókat, azokra a csillagokra összpontosítottak, amelyek körül a technika sugalmazása alapján valószínűleg legalább két bolygó kering.

A NASA szerint a Kepler által felfedezett bolygók 95 százaléka kisebb, mint a Neptunusz, amely pedig négyszer akkora, mint a Föld. A „lakható övezetekben” fellelt bolygók közül mind a négy körülbelül kétszer akkora, mint a Föld.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!