Facebook hozzászólás
788

Manhattan Európában? – Irány Rotterdam

Vajon mi köze van Pandora szelencéjének New Yorkhoz? – repülj el Rotterdamba, és kiderül! Hollandia második legnagyobb városa nemcsak az egyik legmenőbb hely Európában, de ráadásul kihagyhatatlan úti célpont az építészet rajongóinak.

Rotterdam felhőkarcolói, Kép: sajtóanyag
Rotterdam felhőkarcolói, Kép: sajtóanyag

Mintha csak egy mini-Manhattanben járnál…

Ha szereted az izgalmas építészeti megoldásokat, akkor Rotterdam a Te városod! A metropolisz építészeti sikertörténete szomorúan kezdődött, ugyanis a II. világháború bombázásaiban az egykori történelmi belváros teljes egészében elpusztult. Ezt követően a városvezetés úgy döntött, hogy a legmodernebb formában, építészeti újdonságok garmadájával építik újra Rotterdamot. Így született újjá a manapság csak mini-Manhattannek becézett, lenyűgöző város a Nieuwe Maas folyó két partján. A csodás felhőkarcolók közül érdemes kiemelni a New York-i Empire State Building szellemében átépített Millennium Towert, illetve Hollandia legmagasabb lakóépületét is, a New Orleanst és a De Rotterdam 149 méter magas tornyát is. A központi pályaudvar háromszögbe hajló futurisztikus épülete különleges látványosság – csakúgy, mint a központi piacnak helyet adó Markthal, ahol óriási gyümölcs és zöldségfelhők alatt vásárolgathatunk. Kihagyhatatlan az a 38 sárga kockából álló épületegyüttes is, amely ikonikus jelképeivé váltak Rotterdamnak, de leginkább a magyar Rubik kockára hajaznak.

Erasmus híd Rotterdamban, Kép: sajtóanyag
Erasmus híd Rotterdamban, Kép: sajtóanyag

Kerekezz és élvezd a tiszta levegőt!

Ha maradéktalanul szeretnéd élvezni a felhőkarcolók látványát, akkor érdemes hajóval is bejárni a várost, rengeteg sétautat szerveznek a kikötőből indulva, a vállalkozó szelleműek helikopteres panorámatúrán is megcsodálhatják az égbenyúló épületeket. Ha mégis inkább szívesebben sportolnál, akkor pattanj bringára, ami városszerte könnyen kölcsönözhető és kerekezz! Nemcsak azért érdemes két keréken közlekedni, mert így autentikus hollandnak érezheted magad, hanem azért is, mert a városi központi parkban valódi szmogmentes levegőt is belélegezhetsz Daan Roosegarde jóvoltából. A világ egyik legismertebb, környezettudatos művésze ugyanis a felhőkarcolók mintájára álmodta meg a lenyűgöző Smog Free Towert, amely szellőzőin keresztül tisztítja a környezetében lévő levegőt. A művész tervei szerint hamarosan óriási buborékok is megjelennek majd városszerte, ahová bármikor betérhetsz egy-egy friss szippantásra.

Páratlan élmény a páratlan méretű kikötőben

A rotterdami kikötőt minden odalátogatónak látni kell! Egyrészt ez volt évszázadokig a világ legnagyobb kikötője, amíg meg nem nyitott szingapúri testvére, másrészt a XIX. és XX. században meghozta Hollandiának a gazdagságot: milliók indultak onnan útra, hogy kereskedjenek vagy áthajózzanak az „Új Világba”. A manapság 180 ezer embert foglalkoztató komplexum külön kis város a városban, aminek saját múzeuma a világ egyik legszínesebb hajózási kiállításának ad otthont. Az erősebb nem képviselői pedig minden bizonnyal elámulnak MaeslantKeringtől, a Rotterdami kikötőt védő, mozgatható gáttól, amelynek 360 méter széles kapui a belvárostól körülbelül 25 km-re helyezkednek el. Ez a gát a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, egyetlen szárnya akkora, mint a párizsi Eiffel-torony!

Aki a világnak adta Pandora szelencéjét…

Bár Rotterdam első látásra hipermodern városnak tűnik, a múlt emlékei lépten-nyomon felbukkannak. Így például ott született Erasmus, a közismert humanista tudós-filozófus is, akiről az Európai Unió felsőoktatási ösztöndíj-programját is elnevezték. A város számos intézménye viseli nevét: így a legnagyobb híd, az egyetem és a közkórház, ezeket mind érdemes megnézni. Rotterdami Erasmus kiváló tudós volt, aki számtalan művet, bibliafordítást adott a világnak, és többek között neki köszönhetjük Pandora szelencéjének legendáját is. Eredetileg a görög mitológiában Pandora egy korsóból engedte ki a különböző betegségeket és veszélyeket, csak Erasmus egy félrefordítás révén szelencének nevezte el a szóban forgó tárgyat. Tette mindezt olyan sikerrel, hogy mára világszerte Pandora szelencéjeként ismerik. Ha kíváncsi vagy Rotterdam régmúlt hangulatára, akkor látogass el a Delfshaven kerületbe, ahol eredeti házacskák és lagúnák között fedezheted fel a város történelmét.

Rotterdam, kikötő, Kép: sajtóanyag
Rotterdam, kikötő, Kép: sajtóanyag

Egy város, ahol a gyorskaja a menő

Bár Rotterdam öt különböző Michelin csillagos étteremmel büszkélkedhet, ha igazán autentikus helyi ételre vágysz, akkor az utcán kell étkezni. Minden bizonnyal a rengeteg ott lakó fiatalnak köszönhetően az úgynevezett „street-food”-nak itt valódi nimbusza alakult ki: érdemes megkóstolni a „hot chips”-et, ami tejfölös hagymás sült krumplit takar vagy a „New York ball”-t, ami egy fűszeres fasírtgolyó, és egykoron a New Yorkba induló kivándorlók kedvenc eledele volt. A Markthal vásárcsarnokot övező éttermekben pedig bármikor szívesen elkészítik kedvenc fogásodat, ha bevásárolsz hozzá a futurisztikus piacon.

Ha mediterrán országra vágysz:
Bemutatjuk Horvátország 15 legszebb szigetét! A tiszta tenger, a csodálatos öblök és strandok következtében Horvátország ezernél is több szigetből álló szigetvilága különösen tetszetős úti cél.

Programkavalkád holland módra

A városban tanuló fiatalok, a turisták és az ott lakó mintegy 600 ezer ember számtalan fesztivál, kiállítás, bár, pub és szórakozóhely programjai közül válogathat nap mint nap. Csak néhány a közeljövőből: július 31-én Metz on the Beach (Balaton Soundhoz hasonló fesztivál), aug. 12-13, HOP sörfesztivál vagy az igazi ínyenceknek az aug. 17-21 között zajló, rotterdami Festival Latino Americanot, ahol filmvetítés, gasztróélmények és igazi latin fieszta vár.

Ha az utazás mellett döntöttél, akkor nézd meg az en.rotterdam.info honlapot, ahol mindig naprakész programajánlatok várják az érdeklődőket angolul.

Budapestről a Transavia légitársaság gépeivel közvetlenül, naponta akár többször délelőtt vagy délután is eljuthatsz Rotterdamba, ahol rengeteg különböző árkategóriájú szállás közül választhatsz. Az egyik legigényesebb diszkont légitársaság modern, Boeing 737-700-asokkal szállít Hollandia második legnagyobb városába. Jó utat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!