Facebook hozzászólás
301

Még két hétig! Két csodás fotókiállítás Budapesten

Augusztus 24-éig látható még a világ leghíresebb fotóügynöksége, a Magnum Photos Kontaktok című vándortárlata a budapesti Capa Központban, míg legelső csoportos kiállítása – amely 50 évig két ládában rejtőzött Innsbruckban – Elsők címmel a Mai Manó Házban.

 

Az Erzsébet-híd romjai, Budapest, Magyarország, 1954. © Jean Marquis/Magnum Photos
Forrás: maimano.hu

Több mint 50 évig lapult két ládába zárva a Magnum Photos fotográfusai – Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Marc Riboud, Werner Bischof, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis és Inge Morath – legelső csoportos kiállításának anyaga az innsbrucki Francia Kulturális Intézet alagsorában. A válogatást – több mint fél évszázados „eltűnése” előtt – pár hónapig lehetett megtekinteni Ausztriában.

A 83 farostlemezre kasírozott, fekete-fehér, eredeti képgyűjteményt, a világhírű fotóügynökség legelső csoportos kiállítását Elsők címmel mutatja be a Mai Manó Ház az első emeleten. A tárlaton szerepel többek között Henri Cartier-Bresson Gandhi utolsó napjairól és temetéséről készült sorozata, Robert Capa dél-franciaországi békebeli képei és Jean Marquis képriportja Magyarországról, valamint látható az a két nagy utazóbőrönd is, amely 50 évig őrizte a képeket. A második emeleti kiállítótérben vetítve jelennek meg azok a fotográfiák, amelyeket a Magnum fotósai – többek között David Seymour, Martine Franck, Erich Lessing, Josef Koudelka, Abbas, Patrick Zachmann és Chien Chi Chang – készítettek magyarországi látogatásaikon 1947-től egészen napjainkig. A vetítés a II. világháború utáni helyzetet, az 1956-os forradalmat, a szocializmus alatti életet és a rendszerváltozástól napjainkig terjedő időszakot mutatja be.

Műholdak, Altáj határterület, Oroszország, 2000. Jonas Bendkisen/Magnum Photos – Forrás: capacenter.hu

A Magnum Photos Kontaktok című kiállítása mintegy 70, az ügynökséghez tartozó fotográfus képkészítési és kiválasztási folyamatába enged betekintést 163 fekete-fehér, illetve színes fotográfián keresztül, hét évtizedet átfogva az 1930-as évektől napjainkig. A kontaktokon – az eredeti filmtekercs egymás után lévő fotóinak a filmmel megegyező méretűre nagyított képsorain – a szituációk, a történések mozzanatai láthatók, a képeket kísérő alkotói visszaemlékezések pedig rávilágítanak a fotográfusok, szerkesztők, kurátorok döntéshozatali folyamatára. A látogatók így a fotográfiák teljes történetét megismerhetik, keletkezésüktől a megjelenésükig.

A tárlat egyebek mellett történelmi események ikonikus fotóit is bemutatja: Robert Capa képeit a normandiai partraszállásról, Paul Fusco fotográfiáit Robert Kennedy temetéséről és Thomas Hoepker fotóit a szeptember 11-ei terrortámadásról. Emellett Che Guevaráról, Miles Davisről, a Beatles együttesről, politikusokról, színészekről, művészekről készült portrék is láthatók, valamint kinagyított fotórészletek, cikkek, könyvek és magazinoldalak.

Három az egyben! Fantasztikus kiállítások a MNG-ben!
Dada és szürrealizmus – Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, amelyhez két hazai kísérőtárlat is társul. A Magyarországon soha nem látott teljességű anyag átfogó képet nyújt a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatáról.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!