Facebook hozzászólás
504

Megjelent a hetedik, és adunk hozzá egy kis játékot!

1771 szócikkben 1753 önálló, illetve 568 alcímszó valamint 35 536 példamondat – idén mutatták be A magyar nyelv nagyszótára sorozat 7. tagját. A magyar nyelvtudomány eddigi legnagyobb szótári vállalkozása 240 év történelmi, társadalmi változásainak nyelvi lenyomatát mutatja be.  A több mint húsz kötetesre tervezett mű elsődleges célja a szavak jelentéstartalmának kibontása, és e jelentések viszonyrendszerének ábrázolása.

Szótár, hetedik kötet, Kép: MTA
Szótár, hetedik kötet, Kép: MTA

A történeti jellegű értelmező szótár a mai szókészlet mellett a korábbi nyelvtörténeti korszakok szótörténeti változásait is bemutatja, emellett abban is kivételes, hogy a szavak lexikográfiai leírását nem korábbi szótárak, hanem a saját összeállítású szöveggyűjteményben található adatok elemzésével végzi. Ez azért hasznos, mert így eredeti példamondatokkal mutatja be a címszavak jelentéseit. A sorozat mintegy 110 ezer címszót dolgoz fel, az irodalmi és köznyelv szókincse mellett a különböző csoport- és rétegnyelvek, nyelvjárások és szlengek szókészletéből is válogat. Emellett a források gazdag műfaji és szövegtípusbeli választéka lehetőséget ad stílustörténeti kutatások vagy nyelvhasználat-történeti vizsgálatok elvégzésére is.

A Nagy Magyar Szótár elkészítéséről még 1830-ban döntött a Magyar Tudós Társaság, ám a modern nagyszótár adatgyűjtése csak 1985-ben indult el, elektronikusan rögzített és adatbázisként használható szövegtest, azaz korpusz összeállításával.

TESZTELD MAGAD!
Ha tudni szeretnéd, mennyire ismered a magyar nyelvet, kattints ide, és játsz velünk!

A több tíz éves gyűjtőmunka eredményeként 2015-re egy kb. 30 millió szövegszavas, 1772 és 2010 között keletkezett szövegeket tartalmazóadatbázis jött létre.

A most megjelent VII. kötet az elmúlt csaknem 240 év szókincséből merít, azel szótól az elzüllik szóval bezárólag.  A szótári rész 1771 szócikkben 1753 önálló, illetve 568 alcímszót, továbbá 41 értelmezett szókapcsolatot dolgoz fel, összesen 9162 jelentésegységre bontva. A szavak használatának, jelentéseinek bemutatását 35 536 példamondat gazdagítja.

Szótár, sorozat, Kép: MTA
Kép: MTA

A mai kor szellemének megfelelve a szótár webes formában is elérhető. A keresést megkönnyítve a szócikkek XML formátumú dokumentumok szerkesztésére szolgáló programmal íródtak, és a szócikkek fizikai megjelenésének paramétereit logikai címkékhez rendelték hozzá.

A Magyar történeti szövegtár itt érhető el: http://www.nytud.hu/hhc/, http://clara.nytud.hu/mtsz/run.cgi/first_form

A szótár honlapja: nagyszotar.nytud.hu

Petőfinél már nem lóghatna rövid o-val az árboc
Rugalmasabb előírások, kevesebb kivétel – így jellemezte az MTA A magyar helyesírás szabályainak tizenkettedik kiadását. A kiadvány sajtóbemutatóján elmondták: a cél az volt, hogy alapvető változások nélküli, könnyebben használható, bizonyos mértékig rugalmasabb szabályzatot adjanak a felhasználók kezébe.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!