Facebook hozzászólás
620

MÁR CSOMAGOLNAK

Megy a műtárgy vándorútra

Napokon belül útnak indul az Iparművészeti Múzeum Japonizmus és Art Nouveau című kiállítása, amit Japán négy jelentős múzeumában mutatnak majd. A mintegy kétéves „turné” első állomás a Fukusima Prefectural Museum lesz. Szeptembertől az Ishikawa Prefectural Museumban, 2021. áprilisában a Yamaguchi Prefectural – Hagi Uragami Museumban, októbertől pedig a tokiói Panasonic Museumban láthatja a japán közönség a 241 tárgyból álló különleges válogatást.

Felkeltette a japán közönség érdeklődését saját művészetének recepciója az elmúlt 10 évben. Számos kiállítás mutatta be ezeket a törekvéseket szerte a világon. Magyarországon a Várkert Bazár termeiben láthatott a közönség először olyan kiállítást, 2016-2017 telén, Gésák a Duna-parton címmel, amely a japonizmus magyarországi történetét járta végig a 19-20. század fordulója képzőművészeti anyagának bemutatásával, kiegészítve a mintának tekintett eredeti japán és kínai tárgyakkal.

Váza, Kép: Iparművészeti Múzeum
Kép: Iparművészeti Múzeum

Az Iparművészeti Múzeum 1992 óta már három porcelánkollekciót vitt a felkelő nap országába. Mindhárom tárlat – más-más tematika szerint – elsősorban herendi porcelánjait mutatta be.

Japán felkérésre ezúttal az Art Nouveau stílusban készült alkotásokból válogatott össze különleges kollekciót Balla Gabriella művészettörténész.

Pumák, Kép: Iparművészeti Múzeum
Pumák, Kép: Iparművészeti Múzeum

A Japonizmus és Art Nouveau utazókiállítás, főként olyan európai és amerikai művek válogatása, amelyeket a japán művészet inspirált. A kollekciót azért a Kerámia- és üveggyűjtemény anyagából válogatták, mert az előírt, szigorú műtárgyvédelmi körülmények között kezelt kerámiák, porcelán- és üvegtárgyak kevésbé érzékenyek a fény-, a pára- és a hőmérséklet-változásra, így professzionális csomagolás és szállítás mellett biztonságosan kiállíthatók.

Falicsmpék, Kép: Iparművészeti Múzeum
Kép: Iparművészeti Múzeum

A tárlat százhatvanöt tételben 241 darab műtárgyat mutat be. A francia Théodore Deck kerámiái, Émile Gallé és a Daum fivérek üvegei, Minton & Co. angol kerámiagyár tárgyai, a svéd Rörstrands Porslinsfabriker A.B. porcelánjai, a dán Herman August Kähler kézműves kerámiái, a koppenhágai Királyi Porcelángyár, a Bing és Grøndahl gyár tárgyai, Louis Comfort Tiffany irizáló díszüvegei, a francia Alexandre Bigot épületkerámiái mellett negyvenhét tétel képviseli a pécsi Zsolnay kerámiagyárat.

Díszváza, Kép: Iparművészeti Múzeum
Kép: Iparművészeti Múzeum

A kiállításhoz japán nyelvű katalógus készült, amelynek szerzője a kiállítás kurátora, Balla Gabriella. A kötet Kida Takuya, a tokiói History of Art and Design at Musashino Art University professzorának tanulmányával jelenik meg.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!