Facebook hozzászólás
429

MEGACITY

Mennyire változtatja meg városainkat a COVID-19?

A pandémia nem fogja megváltoztatni városainkat, viszont felgyorsítja azokat a trendeket, amik már a vírus megjelenése előtt is megfigyelhetők voltak – állítja Norman Foster. A világhírű brit építész gondolatait az ENSZ polgármestereinek fórumán fejtette ki. Az eseményen 39 város képviselője vett részt online vagy személyesen, köztük Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is.

„Megváltoztatja-e a mostani világjárvány a városainkat? Azt gondolom, hogy bár jelenleg úgy tűnhet igen, a történelem mégis azt sugallja, hogy nem. A változás helyett a vírus csupán felgyorsította azokat a tendenciákat, amelyek már előtte is megfigyelhetők voltak” – fejtette ki előadásában Norman Foster.

Nem fognak az égig törni. Fotó: pixabay.com
Nem fognak az égig törni. Fotó: pixabay.com

 

Foster London példáján keresztül mutatta be, milyen történelmi eseményekből következtetett erre. Az 1666-os tűzvész következtében például téglából építették újjá a várost, ami jobban ellenáll a tűznek, mint a korábban használt fa. A 19. századi kolerajárvány a modern higiéniai fejlesztések, elsősorban a csatornahálózat korszerű kialakításának kiindulópontja volt.

A modern építészeti stílus jellegzetességei – mint a nagy ablakok, sok napfény, teraszok, tiszta, fehér falak – pedig a tuberkulózis hatására terjedtek el. De mindez Foster szerint az említett katasztrófák nélkül is népszerűvé vált volna, nem csak Londonban, hanem a világ más városaiban is. A krízishelyzetek csupán siettetik ezeket a változásokat.

A brit építész szerint korunk legfontosabb kérdésköre a mobilitás: emberek, árucikkek és információ mobilitása a klímaváltozás korában. Az ezzel kapcsolatos folyamatok pedig már évek óta megfigyelhetők: elektromos járművek elterjedése, drónok használata az áruszállításban, sharing szolgáltatások népszerűvé válása.

Hasonló változások indultak el a munka világában is: egyre több az otthonról végezhető munka, és a munkaórák is egyre rugalmasabbak. Foster arra persze nem tér ki, hogy ezek a trendek elsősorban a felső-közép osztály fiataljait érintik, a pandémia pedig rámutatott arra, milyen nehéz helyzetben vannak azok az alapmunkát végzők, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy akár csak átmenetileg is otthonról dolgozzanak.

Foster a fentieken túl kiemelte a zöld építészeti trendeket, amik egyelőre ugyan kivételnek számítanak, de elmondta, abban bízik, hogy hamarosan széles körben elterjednek. Ilyen például a természetes szellőzés, ami egészségügyi szempontból is előnyös. Hangsúlyozta a városi zöldfelületek fontosságát is az emberek jólléte és a klímavédelem szempontjából egyaránt. Ezek azok a folyamatok, amikről Foster úgy véli, a járvány következtében felgyorsulhat az elterjedésük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!