Facebook hozzászólás
903

A NAP KÉPE

Nászra készülő fák

Napok óta virágzik a gesztenye a fővárosban. Nyilván a klímaváltozás is közbeszólt, hisz korábban csak úgy május 10. körül öltöztek díszbe ezek a csodálatos fák! Mindegyik olyan, mint egy gyönyörű menyasszony!

A gesztenye egyes fajai Eurázsiában, mások Észak-Amerikában honosak.

A magyar „gesztenye” szó valószínűleg szláv közvetítéssel került nyelvünkbe, de meglepően hasonlít rá a török k’estane, és még inkább pedig a négyszáz éves török uralom alatt fejlődött albán kešteńe, illetve gešteńe szava is.

Virágzó gesztenyefa, Kép: picabay
Kép: pixabay

Magyarul a gesztenye szó – a legtöbb gyümölcsfa nevéhez hasonlóan – egyaránt jelenti magát a fát és annak termését is. A nagy szemeket termő fajtákat magyarul maróninak nevezik – ez az olasz marrone szóból ered, amit a késő görög maraon (= húsos som bogyója) szóra vezetnek vissza. (Forrás: Wikipedia)

Gyuri bácsi és a szív gyámolítói

Érszűkület, magas vérnyomás, szívritmuszavar, visszér, érelmeszesedés – ezek a panaszok vezetik a magyarok körében a szív-érrendszeri betegségek listáját. Szerencsére ezek nagyon jól kezelhetők gyógynövényekkel is, mutatjuk, mit ajánl a bükki füvesember keringésjavításra, szíverősítésre.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!