Facebook hozzászólás
536

50 ÉV EURÓPAI KALANDJAI

Mesél az egzotikus Európa

Fél évszázad izgalmas európai utazásaira emlékezik új könyvében a Magyar Televízióból ismert – és egykori kollégám -, a világjáró geológus. E hosszú idő alatt töviről hegyire bejárta az öreg kontinenst.

Juhász Árpád a Strombolinál, Kép: sajtóanyag
Juhász Árpád a Strombolinál, Kép: sajtóanyag

Állt fent Európa északi fokán, a Nordkapon, lesve az éjféli napot, sőt, még északabbra, a Spitzbergákon, a 78. szélességi fokon is. Figyelte az Atlanti-óceán hullámait az európai szárazföld legnyugatibb pontjairól, sőt ha a Portugáliához tartozó Azori-szigeteket is figyelembe vesszük, akkor a nyugati hosszúság 25. fokáról is. Időzött a vén Európa legdélibb szigetein, Krétán és Cipruson. Keleti irányban a Kaukázus ötezer méter magas régióiba jutott. Fotózta, és filmezte kontinensünk működő tűzhányóit, az Etnát, a Strombolit vagy éppen az izlandi Eyjafjallát. Tanulmányozta az Alpok, Skandinávia, Izland és a Kaukázus gleccsereit, és eközben többször került életveszélybe.

Grand Canaria, Kép: sajtóanyag
Grand Canaria, Kép: sajtóanyag

Ő a gleccsereket tartja a Föld legjobb hőmérőinek, és e jégfolyamok rövidülése alapján meg van arról győződve, hogy biztosan van klímaváltozás, biztosan van globális felmelegedés!

Pericnik vízesés, Juhász Árpád és unokája, Kép: sajtóanyag
Pericnik vízesés, Kép: sajtóanyag

Nyolcvanévesen sem adta fel, legutoljára 2015-ben járta be legkisebb unokájával a Júliai-Alpok szurdokvölgyeit. Ebben a könyvben Juhász Árpád azokat az élményeket köti egy csokorba, amelyek személyesen vele történtek meg, és amelyekből kirajzolódik a vén Európa egy kevésbé ismert arca, az egzotikus Európáé.

„Az embernek csak egy élete van…”

Bánó András, Bálint György könyve, Kép: Lettner Krisztina
Kép: Lettner Krisztina

Megjelent Bálint György különleges életrajzi kötete. Bánó András közreműködésével született meg az ország Bálint gazdájának egyedülálló életrajzi könyve, melyben száz évének bölcsességével mesél családról, hazaszeretetről, a munka öröméről, mi pedig végre bepillantást nyerhetünk élettörténetének eddig számos, el nem mondott fejezetébe.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!