Facebook hozzászólás

Mészáros Márta lábai előtt a GoEast filmfesztivál

A magyar filmrendező munkássága előtt tiszteleg a közép- és kelet-európai filmművészetet ünneplő wiesbadeni GoEast filmfesztivál – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel. A közlemény szerint a Német Filmintézet immáron 17. alkalommal rendezi meg április 26. és május 2. között a Rajna-vidéki nagyvárosban az idén mintegy 140 alkotást felvonultató seregszemlét, amelynek közönségét 15 magyar film és izgalmas szakmai programok is várják.

Mészáros Márta munkássága előtt a GoEast Homage programja tiszteleg a világhírű magyar filmrendező-forgatókönyvíró személyes részvételével. Összesen tíz alkotás lesz műsoron, köztük ez életmű első játékfilmje, az Eltávozott nap (1968), a Berlinale Arany Medve-díjas Örökbefogadás (1975), a cannes-i filmfesztiválon díjazott Kilenc hónap (1976) és a világszerte méltatott Napló-sorozat (1982-1999).

Mészáros Márta, Kép: wikimedia
Mészáros Márta, Kép: wikimedia

Mint írják, a retrospektívhez kapcsolódva Nők a kamera mögött címmel szimpóziumot tartanak Wiesbadenben, amelynek középpontjában Közép- és Kelet-Európa első női filmrendezői és alkotásaik lesznek. Vera Chytilová, Kira Muratova rendezéseivel együtt Elek Judit Majd holnap című filmjét is műsorra tűzték.

A GoEast idei versenyprogramjába Vranik Roland Az állampolgár című alkotása kapott meghívást, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés nehézségeit. A magyar alkotás világszerte szép sikerrel szerepel a fesztiválokon, Portugáliában a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválon a legjobb dráma díját nyerte el, és legutóbb Hágában kapta meg az egyetemisták zsűrijének díját.

Csomós Mari: Mind istenített nevek, akik ezt megszavazták
Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, és a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 26-án elhunyt Berek Kati helyére ki kerüljön.

Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című száz év történelmén átívelő és négy generáció történetét bemutató filmje a GoEast fesztivál Highlights válogatásában lesz látható. A magyar mozikban majd 40 ezer nézőt elért film főszerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli és a februárban 102 évesen elhunyt lengyel színészlegenda, Danuta Szaflarska látható.

A kísérleti filmek versenyébe (Open Frame) két magyar alkotást is meghívtak, így szerepelni fog a programban Varga Noémi A legvidámabb barakk című rendezése, amellyel a londoni Royal College of Art mozgókép szakán diplomázott, valamint Lichter Péter Non-Places: Beyond the Infinite című alkotása – olvasható a közleményben.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szomorú, de meg kell tanulnod a szót: sundowning

A sundowning az Alzheimer-kórral és a demencia egyéb típusaival társuló tünet lehet. Ilyenkor a beteg…

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…
1 / 1 496

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!