Facebook hozzászólás

Mézillatú Magyarország

Aki egy kicsit is kirándult bárhova a jó időben a hosszú hétvégén, és nyitott a természetre, az felfedezhette, hogy nemcsak a gesztenye virágzik, hanem már az akác is! A szirmokon méhek végzik évszázados munkájukat. Egy-egy fa úgy zsong, mintha énekelne. Sokan hiszik, hogy ez egy őshonos magyar növény, pedig a csak a XVIII. században jutott el hozzánk.  

Akác virága, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Észak-Amerika és Észak-Mexikó a hazája a nálunk akácként ismert pillangós virágzatú növénynek. A hajózás kezdetével ez a növény is átjutott Európába még az 1600-as évek legelején. Nevét egy francia kertésztől Jean Robinról kapta, neki sikerült ugyanis meghonosítania a nálunk ma akácnak, vagy fehér akácnak nevezett pillangóst.

A gyönyörű virágzatú fa csak kétszáz évvel később jutott el Magyarországra. A XVIII. században a futóhomok megkötésére telepítették be Tessedik Sámuel lelkész és Krámer György orvos szorgalmazására. A dolog olyan jól sikerült, hogy ma a fehér akác, latin nevén Robinia pseudoacacia a növény második hazája, lévén, hogy nálunk összességében több van belőle, mint egész Európában.

Bányafától kerítésig, tüzelőtől gerendáig mindenre használták az akácot, a méhészek pedig nagyon örültek, mert ilyen mennyiségű virágot egyszerre egyetlen fa sem ont nálunk. Ahogy változott a gazdasági környezet az évtizedek alatt, úgy változott az igény is az akácosokra. Most ott tartunk, hogy ismét keresik, mint kültéri építkezési alapanyagot, mert a belőle készült tárgyak, burkolatok felületkezelés nélkül is igen ellenállóak. A magyar akácméz pedig 2014 óta Hungarikumnak számít.

Május 20-a a méhek nemzetközi napja
Az ENSZ Közgyűlés így hívja fel a figyelmet a beporzók áldásos munkájára – sok más téma mellett. A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, üdvözli az ENSZ Közgyűlés határozatát a családi gazdálkodás nemzetközi évtizedének meghirdetéséről, az illegális halászat elleni figyelemfelhívó napról, és a tevefélék, illetve a hagyományos halászat és az akvakultúra nemzetközi évéről.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

A 30 fok még csak a kezdet!

Az elmúlt hétvégén ismét kánikulai napokban volt részünk, hétfőre azonban országosan visszaestek néhány fokot a…

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…
1 / 1 487

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!