Facebook hozzászólás

Mézillatú Magyarország

Aki egy kicsit is kirándult bárhova a jó időben a hosszú hétvégén, és nyitott a természetre, az felfedezhette, hogy nemcsak a gesztenye virágzik, hanem már az akác is! A szirmokon méhek végzik évszázados munkájukat. Egy-egy fa úgy zsong, mintha énekelne. Sokan hiszik, hogy ez egy őshonos magyar növény, pedig a csak a XVIII. században jutott el hozzánk.  

Akác virága, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Észak-Amerika és Észak-Mexikó a hazája a nálunk akácként ismert pillangós virágzatú növénynek. A hajózás kezdetével ez a növény is átjutott Európába még az 1600-as évek legelején. Nevét egy francia kertésztől Jean Robinról kapta, neki sikerült ugyanis meghonosítania a nálunk ma akácnak, vagy fehér akácnak nevezett pillangóst.

A gyönyörű virágzatú fa csak kétszáz évvel később jutott el Magyarországra. A XVIII. században a futóhomok megkötésére telepítették be Tessedik Sámuel lelkész és Krámer György orvos szorgalmazására. A dolog olyan jól sikerült, hogy ma a fehér akác, latin nevén Robinia pseudoacacia a növény második hazája, lévén, hogy nálunk összességében több van belőle, mint egész Európában.

Bányafától kerítésig, tüzelőtől gerendáig mindenre használták az akácot, a méhészek pedig nagyon örültek, mert ilyen mennyiségű virágot egyszerre egyetlen fa sem ont nálunk. Ahogy változott a gazdasági környezet az évtizedek alatt, úgy változott az igény is az akácosokra. Most ott tartunk, hogy ismét keresik, mint kültéri építkezési alapanyagot, mert a belőle készült tárgyak, burkolatok felületkezelés nélkül is igen ellenállóak. A magyar akácméz pedig 2014 óta Hungarikumnak számít.

Május 20-a a méhek nemzetközi napja
Az ENSZ Közgyűlés így hívja fel a figyelmet a beporzók áldásos munkájára – sok más téma mellett. A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, üdvözli az ENSZ Közgyűlés határozatát a családi gazdálkodás nemzetközi évtizedének meghirdetéséről, az illegális halászat elleni figyelemfelhívó napról, és a tevefélék, illetve a hagyományos halászat és az akvakultúra nemzetközi évéről.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!