Facebook hozzászólás
749

Egy gourmet fogás, amiről még soha nem hallottál

Mi az a Székely Szusi?!

Igazi gasztronómiai szenzáció: a székely konyha jellegzetes ízei a japán konyhaművészet hagyományos ételével, a szusival léptek frigyre egy belvárosi étterem megújult kínálatában. Mi is megkóstoltuk, s nem csalódtunk. Igazi kulináris kalandban volt részünk.

Csorbaleves, brassói sertésszűz, mics, füstölt pisztráng. Ha az ember Székelyföldön jár, úton útfélen ezekkel az ételekkel találkozik az éttermekben, vagy a helyi ismerősök asztalánál. Csupa jellegzetes, erős íz, amit nem felejtünk el. De ha egy picivel többet eszünk belőlük, a telítettség érzése az étkezés után szintén emlékezetes marad.

szekely-szusi
A székely konyha jellegzetes ízei a japán konyhaművészet hagyományos ételével, a szusival léptek frigyre (fotós: Berecz Valter)

Formabontó, újragondolt változataik azonban sokkal könnyebben emészthetők, koncentrált ízvilággal teszik élménnyé az ebédet, vagy vacsorát, s nemcsak a rafinált, gourmet konyha kedvelői számára.

Újranyitás az Andrássy úton
A korlátozások feloldása óta  ismét felpezsdült az élet a fővárosban, és régi, kedves helyeink is megújult kínálattal jelentkeznek. Nem kivétel ez alól az Andrássy úti SZÉK Restaurant & Bar sem. A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott ízekkel lopta be magát a szívünkbe, amelyek a modern konyhatechnológia eszközeivel kerülnek terítékre. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy épp a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon, mint például a néhány hete debütált székely szusi.

reti-sebestyen-sef
Réti Sebestyén séf álmodta meg az új ételeket. (fotós: Berecz Valter)

A Székely Szusi legendája

“Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két béka. Az egyik Oszaka város mellett lakott egy gödörben, a másik Udvarhelyen egy patakban. Mit gondoltak, mit nem, mind a kettőnek nagy kedve kerekedett, hogy világot lássanak. Az egyik béka, amelyik Udvarhelyen lakott, szerette volna látni Oszakát, a másik, amelyik Oszakában lakott, az meg Udvarhelyet. Egymást nem ismerték, soha egymásnak hírét sem hallották, és íme, mégis egyszerre gondoltak erre az utazásra… Hogy mi a mese vége? A SZÉK-ben kiderül!” – ígérik az alkotók.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!