Facebook hozzászólás

INGATLANPIAC

Mi kavarhatja fel a Fertő tó körüli állóvizet?

Egyes Balaton-parti városok helyett kínálhat majd jó alternatívát a 2020-ra elkészülő Fertő tavi üdülőközpont, azonban kérdéses, milyen mértékben hathat ez a környék ingatlanpiacára. Már szakértők vizsgálják a lehetőségeket.

Naplemente a Fertő tónál, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Kétségkívül kiaknázatlan lehetőséget igyekszik kihasználni a több mint harmincmilliárd forint összköltségűre becsült üdülő- és városfejlesztési program a Fertő tónál. A vízpartnak ugyan kis része tartozik Magyarországhoz, mégis elmondható, hogy ez egyik legérintetlenebb tava több, turisztikai szempontból is izgalmas helyszínnel.

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Hattyú a Velencei-tavon, Kép: wikipedia
Hattyú a Velencei-tavon, Kép: wikipedia

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az ingatlanpiaca a budapestihez képest. A tó települései igen jó feltételeket kínálnak: természetközeli állapotokat, vízpartot, jó közlekedést és megfizethető árakat. Nézzünk körül!

Új hajó- és horgászkikötők, a strandbővítés és felújítás, kempingek, új vendéglátóegységek épülnek, készülnek. Ezt követi majd a második ütemben elkészülő M85-ös gyorsforgalmi út a Sopron-Fertőrákos szakaszon. A nagyberuházás ingatlanpiaci szempontból is hozhat változásokat mind a befektetőknek, mind az otthontkeresőknek. A NAV legfrissebb adatai szerint Sopron az egyik legdrágább megyei jogú városunk; az ott jellemző 357 ezer forintos átlagos négyzetméteráraktól a partmenti települések sem sokkal maradnak el. A szomszédos Hegykőn például 328 ezer forintos átlagos négyzetméteráron adtak el tavaly lakásokat. A 2018-as lakóingatlan-piaci adatokat összesítő, legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján elmondható, hogy Győr-Moson-Sopron továbbra is a legdrágább megyének számít, járási szinten pedig a Fertő tó menti településeket is magába foglaló Soproni járásban is átlagosan több mint 310 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért. A járáshoz tartozik a műemlékekben és kulturális lehetőségekben gazdag Sopron, a fertődi Esterházy-kastély, a kiépített kerékpárútvonalakkal és az alpokaljai túraútvonalakkal rendelkező Fertőrákos vagy éppen a termálfürdővel is rendelkező Hegykő.

Kikötő a Fertő tónál, Kép: pixabay
Új kikötők is épülnek a Fertő tónál, Kép: pixabay

Habár a Győri járás munkalehetőségek szempontjából jóval kedvezőbb térség, a Soproni járás átlagos négyzetméterára mégis magasabb. Ez egyrészt köszönhető a területén lévő kulturális értékeknek és természeti adottságoknak, illetve az osztrák határ közelségének. A Fertő tó mégis egyelőre ingatlanpiaci szempontból is állóvíz, a fejlesztések bejelentése óta nem tapasztalható nagy változás a Soproni járás áraiban.

− A fejlesztések várhatóan 2020-ban fejeződnek be, az üdülőközponton kívül vízi infrastruktúra és bekötőutak is épülnek majd. Várakozásaink szerint ekkor válik igazán vonzóvá a térség, beindítva az ingatlanvásárlók fantáziáját. Ebben az időszakban jócskán, becsléseink szerint mintegy 10-20 százalékkal megemelkedhet a járásban található lakóingatlanok átlagos négyzetméterára − hívta fel a figyelmet Pfandler Károly, az OTP Ingatlanpont soproni irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

A szakértő hozzátette: Sopron területi adottságából fakadóan igen telített, ezt a lakásvásárlók és befektetők is tudják. A várostól 10 kilométerre fekvő Fertő tó partja nemcsak egy értékes üdülő paradicsommá, hanem idővel lakóparki övezetté is válhat.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 143

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!