Facebook hozzászólás

INGATLANPIAC

Mi kavarhatja fel a Fertő tó körüli állóvizet?

Egyes Balaton-parti városok helyett kínálhat majd jó alternatívát a 2020-ra elkészülő Fertő tavi üdülőközpont, azonban kérdéses, milyen mértékben hathat ez a környék ingatlanpiacára. Már szakértők vizsgálják a lehetőségeket.

Naplemente a Fertő tónál, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Kétségkívül kiaknázatlan lehetőséget igyekszik kihasználni a több mint harmincmilliárd forint összköltségűre becsült üdülő- és városfejlesztési program a Fertő tónál. A vízpartnak ugyan kis része tartozik Magyarországhoz, mégis elmondható, hogy ez egyik legérintetlenebb tava több, turisztikai szempontból is izgalmas helyszínnel.

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Hattyú a Velencei-tavon, Kép: wikipedia
Hattyú a Velencei-tavon, Kép: wikipedia

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az ingatlanpiaca a budapestihez képest. A tó települései igen jó feltételeket kínálnak: természetközeli állapotokat, vízpartot, jó közlekedést és megfizethető árakat. Nézzünk körül!

Új hajó- és horgászkikötők, a strandbővítés és felújítás, kempingek, új vendéglátóegységek épülnek, készülnek. Ezt követi majd a második ütemben elkészülő M85-ös gyorsforgalmi út a Sopron-Fertőrákos szakaszon. A nagyberuházás ingatlanpiaci szempontból is hozhat változásokat mind a befektetőknek, mind az otthontkeresőknek. A NAV legfrissebb adatai szerint Sopron az egyik legdrágább megyei jogú városunk; az ott jellemző 357 ezer forintos átlagos négyzetméteráraktól a partmenti települések sem sokkal maradnak el. A szomszédos Hegykőn például 328 ezer forintos átlagos négyzetméteráron adtak el tavaly lakásokat. A 2018-as lakóingatlan-piaci adatokat összesítő, legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján elmondható, hogy Győr-Moson-Sopron továbbra is a legdrágább megyének számít, járási szinten pedig a Fertő tó menti településeket is magába foglaló Soproni járásban is átlagosan több mint 310 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért. A járáshoz tartozik a műemlékekben és kulturális lehetőségekben gazdag Sopron, a fertődi Esterházy-kastély, a kiépített kerékpárútvonalakkal és az alpokaljai túraútvonalakkal rendelkező Fertőrákos vagy éppen a termálfürdővel is rendelkező Hegykő.

Kikötő a Fertő tónál, Kép: pixabay
Új kikötők is épülnek a Fertő tónál, Kép: pixabay

Habár a Győri járás munkalehetőségek szempontjából jóval kedvezőbb térség, a Soproni járás átlagos négyzetméterára mégis magasabb. Ez egyrészt köszönhető a területén lévő kulturális értékeknek és természeti adottságoknak, illetve az osztrák határ közelségének. A Fertő tó mégis egyelőre ingatlanpiaci szempontból is állóvíz, a fejlesztések bejelentése óta nem tapasztalható nagy változás a Soproni járás áraiban.

− A fejlesztések várhatóan 2020-ban fejeződnek be, az üdülőközponton kívül vízi infrastruktúra és bekötőutak is épülnek majd. Várakozásaink szerint ekkor válik igazán vonzóvá a térség, beindítva az ingatlanvásárlók fantáziáját. Ebben az időszakban jócskán, becsléseink szerint mintegy 10-20 százalékkal megemelkedhet a járásban található lakóingatlanok átlagos négyzetméterára − hívta fel a figyelmet Pfandler Károly, az OTP Ingatlanpont soproni irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

A szakértő hozzátette: Sopron területi adottságából fakadóan igen telített, ezt a lakásvásárlók és befektetők is tudják. A várostól 10 kilométerre fekvő Fertő tó partja nemcsak egy értékes üdülő paradicsommá, hanem idővel lakóparki övezetté is válhat.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…
1 / 1 500

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 152

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!