Facebook hozzászólás
245

Mi van, ha a szomszéd felől fúj…?

2016-ra az egy évvel azelőttihez képest megduplázódott a biotermelők száma, de számos szabálytalanságot is észlelt az ezzel foglalkozó ellenőrző és tanúsító kft. A hibázók súlyos következményekre számíthatnak – derült ki a Hungalimentaria konferencián, ahol a többi között a kézfertőtlenítők mikrobiológiai szennyezettségéről is szó esett…

A Hungalimentaria konferencián és kiállításon Roszík Péter (Biokontroll Hungaria Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft.) bejelentette, hogy 2015-ről 2016-ra majdnem megkétszereződött az ökológiai termelők száma, ami ma mintegy 4000. Sok esetben azonban történtek szabálytalanások, ezek fő okai: a növényvédőszer-maradékok, farmakológiai hatóanyagok, GMO, fajidegen fehérje, adalékok és segédanyag-maradékok.

Biozöldségek, Kép: pixabay
Biozöldségek, Kép: pixabay

Az illetékesek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy  megtalálják a szabálytalanságok okát is. A növényvédőszer-maradékok esetében például tiltott szerek, engedélyezett készítmények, véletlen szennyeződés vagy az előírásokban bekövetkezett változás is lehet ok – hangzott el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a WESSLING Hungary Kft., független laboratóriumokat működtető vállalkozás által közösen szervezett élelmiszer-biztonsági konferencián.

Ha véletlenül külső szennyeződés éri a területet, a társaság tanúsítványát akár vissza is vonhatják, újra kell indulniuk, vevőket valószínűleg elvesztik. Érdekes megjegyezni, hogy véletlen szennyezés adódhat abból is, hogy a szomszéd permetszerét fújja át a szél. De egy múltbéli vegyianyag-szennyeződés is sokáig érezhető az adott területen.

Sütheő Péter (Intersoft-Hungary Kft.) a biotermékek eredetigazolását biztosító ADNS Jogjegy rendszert mutatta be. A magyar jogtulajdonosak szabadalommal védett eljárása biztosítja a jogvédelmet, az ellenőrzés lehetőségét, segíti a tudatos vásárlást, illetve az áru útja nyomon követhetőségét. Egy alkalmazást is kifejlesztettek, amelynek segítségével lehetőség van a tanúsítvány hitelességének ellenőrzésére, a melléklet ellenőrzésére és hiteles másolat kérésére e-mailben. Jelenleg még csak a Biokontroll ügyfelek rendelkeznek ilyen kódokkal, de dolgoznak rajta, hogy a rendszer egyre szélesebb körben elterjedjen a fogyasztók körében is.

Étrend-kiegészítők: nem is tudjuk, mit veszünk be!
Már a szabadidő-sportolók is rendszeresen szedik az étrend-kiegészítőket, amelyek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak – derült ki a NÉBIH kutatásaiból. Mire kell figyelni a szerek szedésekor, ki felelős a doppingolásért, és mi a helyzet étrend-kiegészítők idős korban történő szedésekor? A Laboratorium.hu összeállításából ez is kiderül…

A fertőtlenítőszerek ellenőrzésének tapasztalatairól számolt be dr. Németh Zsuzsanna (Nébih). Vizsgálataik szerint a fertőtlenítő hatású mosogatószerek bizonyultak a leghatékonyabbank, de higiéniai szempontból még jelentősebb problémát okozhatnak a kézfertőtlenítő szerek, mert míg a mosogatószerek esetén a szer koncentrációjának növelésével fokozni tudjuk annak hatékonyságát, addig a kézfertőtlenítő szerek alkalmazásánál erre már nincsen lehetőségünk. Mindezek mellett a kézfertőtlenítő szereket nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a háztartásokban és az egészségügyben is alkalmazzák, ami gyakran álbiztonságot okozhat. Számos esetben tapasztalták ugyanis a fertőtlenítő szerek (bontott es bontatlan csomagolásában egyaránt) mikrobás szennyezettséget.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!