Facebook hozzászólás
261

Mibe fáj egy gyerek nyara idén?

Többet költenek játékra idén nyáron a magyar családok. A legjobban fogyó termékek sorát a Fidget Spinner helyébe lépő Slime nyitja, de a kiugróan magas labdaeladások kapcsán a foci-vb is érezteti hatását. A kisgyermekes családok 40 százalékának nehézségeket okoz a nyári gyermekfelügyelet, amit hetente 20-40 ezer forintba kerülő táboroztatással és a nagyszülők bevonásával oldanak meg.

Tavalyhoz képest ismét többet költenek a magyar családok nyári játékokra és strandkellékekre: online vásárlások esetében 10 százalékkal, 7526 forintra, míg a bolti értékesítésnél majd 15 százalékkal, 5672 forintra nőtt az átlagos érték egy friss felmérés adatai szerint.

Nyalókás matrac, Kép: Régió Játék
Kép: Régió Játék

– Az egész piacra nézve ez azt jelenti, hogy az idei évben a nyári játékpiac összességében elérheti a 6,5 milliárdos forgalmat – árnyalta a képet Gyaraki Dávid, az ország legnagyobb játékbolthálózatának marketingvezetője. A szezon slágertermékei a szabadtéri, illetve strandoláskor használatos játékok közül kerülnek ki.

– A 10 legjobban fogyó konkrét termék közt nyolc a strandoláshoz köthető, habár éppen az aranyérmes nem sorolható ide. Úgy tűnik, hogy megvan a Fidget Spinner utódja, a hónapok óta tartó Slime őrület ugyanis eladási rekordokat döntöget. Ezenkívül az éppen zajló foci-vb is komoly hatással van az értékesítésre, a nyári játékok sorában a labda előkelő helyen szerepel – részletezte a nyári játékeladási trendeket a szakember.

Nagy segítség a szülőknek a tábor és a nagyszülők

A nyári gyermekfelügyelet megoldása 10 magyar családból 4-nek nehézséget okoz, a kiskorúakra egyébként a háztartások kétharmadában leginkább az anya vigyáz. A közös teherviselés csak nagyjából minden harmadik családra jellemző, míg 100 esetből mindössze 4-szer fordul elő az, hogy az apa marad otthon. Aduászként az esetek háromnegyedében a nagyszülők kerülnek elő, ők azok, akik kitöltik a szülők nélküli napokat.

Tudod, mire keres rá a gyereked a leggyakrabban?
Csemetéink 17 százalékban felnőtt tartalmakat keresnek a neten – derült ki egy ismert számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég kutatásából. Így a vakáció elején nem árt tudni, mit is csinál szabadidejében a gyerek?

– Emellett a leggyakoribb alternatívát a táborozás jelenti, ami majd minden 2. családra jellemző. A szülők a választáskor elsősorban a biztonságra és a programokra helyezik a hangsúlyt. Ez utóbbi kapcsán sorrendben a sportolást, az alkotást, illetve a természetközeli élményt keresik gyermeküknek, 1 hétre pedig a többség maximum a 20-40 ezer forint költ – mondta Gyaraki Dávid.

Adrenalin, élménydömping – na de mennyiért?
Mi magyarok árérzékenyek vagyunk, ugyanakkor szeretünk kikapcsolódni. Főleg úgy, ha azt együtt tehetjük a családunkkal, ráadásul itthon. Számos családi parkból választhatunk, a felhozatal színes és változatos, de jól tesszük, ha odafigyelünk néhány részletre! Mutatunk néhány szuper Balaton-közeli helyet, pénztárcabarát tippekkel!

Ez persze ez csak a tábor közvetlen költsége, ehhez társul még például a zsebpénz, amire a szülök 43 százaléka naponta maximum 1000 forintot, 38 százaléka 1000-3000 forintot ad.

Nyári iskolakényszer

Bár a gyerekek nyáron szívesen megfeledkeznének az iskoláról, ezt a szülők egy része nem engedi. A szünidőben tíz válaszadóból mindössze 4 ragaszkodik gyermeke teljes kikapcsolódásához. Minden 3. szülő törekszik rá, hogy csemetéje hetente 1-2 órát foglalkozzon iskolai dolgokkal, míg minden 4. családban bevett forma, hogy a gyermek augusztusban már megkezdi az iskolai felkészülést. A nyári tanórák leggyakoribb eleme egyébként a kötelező olvasmányok olvasása, az előző évben tanultak ismétlése, amit az idegen nyelv tanulása és gyakorlása követ.

Felfújható flamingó, Kép: Régió Játék
Kép: Régió Játék

Top 10 legjobban fogyó nyári játék (2018)

  1. Slime
  2. Buborékfújó
  3. Labda
  4. Duplacsövű vízipisztoly
  5. Homokozójáték-lapát
  6. Matracágy
  7. Habszivacs vízipuska
  8. Vízbomba
  9. Frizbi
  10. Vízipisztoly

Top 10 legnépszerűbb játékkategória nyáron (2018)

  1. Szabadtéri játék
  2. Strandjáték, medence
  3. Sportszer, labda
  4. Társasjáték, kártya
  5. Kreatív, fejlesztő
  6. Autó, jármű
  7. LEGO
  8. Bébijáték, kellék
  9. Plüss
  10. Baba, babakocsi
    Öt hasznos tanács, ha a gyerek táborozni megy
    Manapság már szinte minden témában szerveznek nyári táborokat, így talán nem jelent nehézséget megtalálni a gyermekünkhöz leginkább illőt. A kicsik felkészítése, a csomagolás viszont okozhat némi fejfájást a szülőknek, pedig csupán néhány apróságra kell odafigyelnünk, hogy a táborozás valóban pozitív élmény legyen. Az egyik legismertebb pénzintézet Gyógyvarázs programja keretében összegyűjtötte az öt leghasznosabb tanácsot, amik segítik a szülőket a felkészülésben.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!