Facebook hozzászólás
217

Micsoda mázli! Milliókat érő műremek a bolhapiacról

Eredeti Fabergé-tojást vásárolt a valóságos értékéhez képest „fillérekért egy bolhapiacon egy amerikai ócskavas-kereskedő. A dollármilliókat érő ékszertojás egyike az orosz cári család számára készített húsvéti tojások nyolc hiányzó darabjának.

Kép: Facebook/LunaParkSocial

Némi extraprofitot remélt az aranyozott műtárgy megvételétől, majd továbbértékesítésétől egy fémhulladékkal kereskedő férfi, aki az amerikai Közép-Nyugat egy kis településén megvásárolta azt a tojást, amelynek értéke a londoni Wartski régiségkereskedés munkatársaként dolgozó Kieran McCarthy szerint nagyjából 14 ezer dollár (3,2 millió forint). Az „ócskás” csak azután kezdte gyanítani, hogy igazi műtárgyritkaságot tart a kezében, amikor elolvasott egy cikket az interneten az orosz cári család számára készített Fabergé-tojásokról – írja az MTI. A férfi kapcsolatba lépett McCarthy-val, aki megerősítette a tojás eredetiségét, és a műtárgy eladását javasolta. McCarthy sem az eladó, sem a vevő nevét, de még a tojás árát sem árulta el, ám szakemberek rámutattak, hogy egy nem a cári család számára készített Fabergé-tojás 18,5 millió dollárért (4,2 milliárd forint) cserélt gazdát a Christie’s egy 2007-es árverésén.

A budapesti születésű Habsburg Géza, neves Fabergé-szakértő szerint a tojás „teljesen eredeti”, és megfelel az orosz császári kabinet által őrzött feljegyzésekben szereplő leírásoknak. A drágakövekkel díszített aranytalapzaton nyugvó tojást, amelyben egy Vacheron Constantin óra van,  III. Sándor cár ajándékozta 1887-ben hitvesének, Marija Fjodorovna cárnénak húsvétra. Peter Carl Fabergé orosz ékszerész, aranyműves mintegy ötven ékszertojást készített a cári család számára. Ez idáig nyolc tojás holléte volt kérdéses, és azok közül is mindössze háromról tudták biztosan a szakértők, hogy túlélték az orosz forradalmat.

A rózsaszín gyémánt
A valaha árverésre bocsátott legértékesebb drágakő, a színét, tisztaságát és súlyát tekintve egyaránt páratlan rózsaszín gyémánt, a Pink Star vevője nem fizette ki a jutalékkal együtt 83,2 millió dolláros, vagyis a mintegy 18,7 milliárd forintos vételárat a Sotheby’s közlése szerint. A kő így az aukciósháznál marad.

A most előkerült tojást az orosz műtárgyakra specializálódott Wartski londoni üzletében állítják ki április 14. és 17. között. A nagyközönség 112 év után most láthatja először a gazdagon díszített ékszertojást. Most azonban nem kell Londonig utaznia annak, aki élőben szeretne megcsodálni néhány példányt a lenyűgöző ékszertojásokból: a bécsi Kunsthistorisches Museum kiállításán négy másik darab látható május közepéig.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!