Facebook hozzászólás
324

Miért éppen pont a tök?

Ma már nálunk is egyre népszerűbb a Halloween, aminek ünneplését a nyugati kultúrából vettük át. Sokan öltenek jelmezt, pókokat, szellemeket rajzolnak az ablakokra, és vidám bulikat csapnak. Az est elegendhetetlen kelléke a kifaragtt sütőtök, amibe mécsest tesznek. Egészen Írországig kell mennünk, hogy megtudjuk, miért pont a tök a főszereplő?   

Hol máshol, mint a remek whisky és a csodálatos baransör hazajába kell elmennünk, hogy fény derüljön az igazságra. A történet főszereplője a részeges ír kovács, Jack O’Lantern, aki nyilván e két nedünek soha nem tudott ellenállni.

Töklámpás, Kép pixnio
Töklámpás, Kép pixnio

Gyengeségét kihasználva meglátogatta hát az ördög, hogy a pokolba csábítsa, és indulás előtt még meghívta egy körre is. Jacknek semmi kedve nem volt semi az ördöggel iszogatni, sem egy üstnyi forró vízben ücsörögni továbbiakban. Ezért látszólag belement a buliba, de megkérte az ördögöt, mielőtt elindulnak egy jó kocsmába, válasszon magának egy gyümölcsöt a kerti almafáról. A szarvas-patás fölkúszott az ágakra, letépett egy almát. Ezalatt azonban odaugrott a furfangos kovács, és gyorsan egy keresztet rajzolt a fára.

Az ördög annyira megijedt a kereszttől, hogy le sem mert mászni. Kucorgott az ágakon egy darbig, azután egyezkedni kezdett Jackkel. A végén az ördög megígérte, ha most elengedi a kovács, és egyszer eljön a pillanat, akkor – bár életében erősen rászolgált – mégsem engedi be a pokolba. Az ördög így lemászott, és egy pillanat alatt el is tűnt.

Egyszer csak Jacknek is ütött az utolsó órája. Lelke azonban nem talált megnyugvást.

5+1 játékötlet gyerek Halloween-bulihoz
Az utóbbi években már nem szokatlan, ha októbertől egyre több helyen bukkannak fel pókos, szellemes, szörnyes dekorációk, édességek vagy jelmezek; és persze ezekben a napokban a jellegzetes narancssárga dísztök is elmaradhatatlan portéka a zöldségesnél. Ha az ünnep kapcsán összejövetelt szervezünk, akkor érdemes szakembert megkérdezni!

A mennybe nem engedték be, mert részegeskedései és egyéb bűnei miatt nem érdemelte ki a kiváltságos helyet, a pokolba meg az ördög nem engedte be egykori almás csínje miatt. Jack ekkor arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy lásson is valamit az élőkhöz visszavezető úton. Végül az ördög megszánta, és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából. Jack ezt tette egy kivájt takarmányrépa (rutabaga, svéd karórépa) belsejébe lámpásnak, s azóta lelke ennek a takarmányrépa-lámpácskának a fényénél keresi megnyugvását. (Forrás wikipedia)

Nem akarok tippeket adni, de ha igazán ünnepelni akartok, igyatok egy korty ír whiskyt és pohár jó kis barnasört! De vigyázat! A következő napokban a szokottnál több rendőr lesz az utakon!

Ha a szellemek továbbálltak…
Ömlik ránt a netről a Halloween ünnepe, bár nálunk nem munkaszüneti nap. De kinek van szüksége hivatalos ünnepre egy jó koktélhoz vagy sütihez?

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!