Facebook hozzászólás
428

Miért fontos a hepatitis elleni védőoltás, ha külföldre utazunk?

A hepatitis A az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, évente 1,4 millió új fertőzés fordul elő, a hepatitis B pedig globálisan a tizedik vezető haláloknak számít. Mindkettő fokozott veszélyt jelenthet számunkra, ha külföldre utazunk. A megfelelő időben kapott védőoltás biztonságot adhat.

 

 

A szájon át, széklet útján terjedő hepatitis A vírus, amelyet mosatlan zöldségek, gyümölcsök, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült ételek vagy szennyezett víz is terjeszthet, valamint a szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, de akár apróbb, vérzéssel járó sérülések által közvetített hepatitis B is fokozott veszélyt jelenthet számunkra, ha külföldre utazunk. Ilyenkor mindenképpen ajánlott a védőoltás.

A hepatitis A előfordulása a mediterrán térségben gyakori – Kép: Pixabay

Májusban nagyszabású védőoltási program indul, amelynek célja felhívni a figyelmet a hepatitis A-fertőzés veszélyeire. A  hepatitis A előfordulása a mediterrán térségben és az arab világban is gyakori, a vírus ellen oltási sor (két oltás) felvételével viszont évtizedekre szóló védettséget szerezhetünk.

Hasznos tippek utazóknak
A mediterrán térségben kerüljük a nyers ételek, a jégkocka, a fagylalt fogyasztását! Előfordulhat, hogy nem megbízható vízből készítenek jégkockát, koktélt, gyümölcslét, fagylaltot, amely így a hepatitis A vírus közvetítőjévé válhat.
A magyar utazók főként a Földközi-tenger partvidékére tervezik külföldi nyaralásukat. Az Egészségügyi Világszervezet a Törökországba, a balkáni régióba és az észak-afrikai országokba utazóknak kifejezetten ajánlja a hepatitis A és B elleni védőoltások felvételét.
A Földközi-tenger kagylóinak mintegy 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött, így veszélyesek lehetnek a nem kellően átsütött, megfőzött tengeri ételek is.
A balkáni régió és az arab országok népességének nagy része hepatitis B vírushordozó. Ha ide utazunk, és nem kaptunk kötelezően hepatitis B  elleni védőoltást, akkor ezt mindenképpen érdemes pótolni!
A hepatitis B szexuális úton, sérüléssel, balesetek révén, vérrel és testnedvekkel terjed, legbiztosabban védőoltással védekezhetünk ellene.
Utazás előtt érdemes ellátogatni a legközelebbi oltóközpontba, ahol egészségügyi szempontból teljeskörűen felkészítik az utazókat a külföldi tartózkodásra, és beadják a szükséges védőoltásokat is. A vakcinákat azonban a háziorvos is felírhatja, és beadhatja.
A védőoltások mellett érdemes úti patikát is becsomagolni: láz- és fájdalomcsillapító, naptej és aloe gél, sebfertőtlenítő és hányás elleni gyógyszer nem hiányozhat a bőröndünkből. Akik rendszeresen gyógyszert szednek, ne felejtsék el az utazásra is magukkal vinni!

Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával csökkenthetjük a hepatitis A vírussal történő megfertőződés esélyét. A megelőzés lehetőségeit és a veszélyforrásokat mutatja be az a weboldal, ahol nemcsak az utazók, de minden érdeklődő hasznos információkat találhat arról, hogy mi is az hepatitis és hogyan lehet elkapni, illetve védekezni ellene.

Hogyan előzhetjük meg a hepatitisfertőzést?
A hepatitis A vírus rendkívül ellenálló, mínusz 20 Celsius-fokon is életképes maradhat, és 100 fokon 5 percig forralva pusztul csak el. Védőoltással hatékonyan védekezhetünk ellene, a teljes oltási sor (két oltás) felvételével évtizedekre szóló védettséget szerezhetünk. Mivel 1999 óta Magyarországon kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat a hepatitis B vírus ellen, így jelenleg a 29 évesnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, de a 13 évesnél fiatalabbak is fogékonyak lehetnek.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!