Facebook hozzászólás
319

Miért jöttél haza?

Ahogy a kinti öregek mondják, az első öt év eltűnik az ember életéből. Az elején belevágja magát az életbe, dolgozik, megy előre. Aztán eljön az az időszak, amire vágyik, a kényelmes élet. És ekkor szép lassan elindulnak a régi emlékek: jó lenne látni a Balatont, enni egy jó májashurkát… Végül elkezd szétesni minden. Nem boldogít többé az anyagi biztonság. Surányi P. Balázs a diplomájával és két bőrönddel indult útnak Kanadába, ahonnan hátrahagyva sikeres életét 11 év után hazatért. Az elsőkönyves szerző olvasmányos, olykor torokszorító, de mindvégig roppant szórakoztató könyve a napokban jelent meg a PapírPunk kiadó gondozásában, Gyüdi Sándor szellemes rajzaival illusztrálva. 

„Ahogy a kinti öregek mondják, az első öt év eltűnik az ember életéből. Az elején belevágja magát az életbe, dolgozik, megy előre. Első meló, minimum bér. Nem fogadják el a magyar diplomát, idegen vagy. Hiába beszélsz jól, akkor is hallatszik, honnan jöttél. Nincs ismeretség. Nincs család, haverok, akik segíteni tudnának. Nincsenek barátok.

Surányi: Miért jöttél haza, könyvborító, Kép: kiadó
Surányi: Miért jöttél haza, könyvborító, Kép: kiadó

Telnek az évek, munka, pénz – egyre több – nem kell többé a megélhetésen gondolkodni. Eljön az az időszak, amire vágyunk. Kényelmes élet. Van idő gondolkodni. Ekkor szép lassan elindulnak a dolgok az ember fejében. Először azt látja a kulturális keverékben, hogy mindenki nagyon büszke arra, ahonnan jött. A németek arra, hogy németek, az írek arra, hogy írek, a spanyolok arra, hogy spanyolok.

Magyar konyha, magyar népzene, mindenkiből büszke magyar lesz. Bezzeg otthon mi ezt így csináljuk! Aztán jönnek a régi emlékek. Jó lenne látni a Balatont, a Bükköt, a Mátrát. Végül elkezd szétesni minden. Nem boldogít többé az anyagi biztonság. Az ’56-os öregek közül mind arról beszél, hogy haza akarnak menni. Venni egy házat, otthon megöregedni, és otthon meghalni. Senki nem tudott gyökeret ereszteni.

Közben otthon megy tovább az élet. Lemaradunk a születésnapokról, a karácsonyokról. A nagyszülők meghalnak, a szülők betegek lesznek, születnek a gyerekek – nem vagyunk ott, amikor ott kellene lennünk. Önzően csak a saját életünkkel foglalkozunk. Hazalátogatáskor látja az ember, hogy mennyit változott a világ otthon. Visszajönnek a régi dolgok. Mindenhová köt egy emlék – itt jártam iskolába, itt buliztunk, itt nőttem fel. Egy ideig hazudik magának, vagy kényelemből nem akarja felrúgni az egészet. Görcsösen ragaszkodik az anyagi dolgaihoz. Mi lesz a házzal? Mi lesz az autókkal? Mit csinálnék otthon?”

Surányi P. Balázs informatikus mérnöki diplomájával és két bőrönddel indult útnak Kanadába, ahonnan hátrahagyva sikeres életét 11 év után hazatért.

Summa Summarum
A nonverbális közlések abszolút fontos eszköze az öltözködés. Azt kell felvenni, amit el akarok hitetni magamról. Ránézek: fehér köpeny sztetoszkóp – orvos. Ugyanaz sztetoszkóp nélkül: pék. Vagy hentes. A protokoll nagyasszonyának is nevezett Görög Ibolya új könyve, a Summa summarum: mit, miben, hogyan, kivel, … és persze kivel ne… (Vicceltem!)

– Jól tettem, hogy hazajöttem, de azt is jól tettem, hogy elindultam, mert rengeteget tanultam – mondja. Az elsőkönyves szerző olvasmányos, olykor torokszorító, de mindvégig roppant szórakoztató könyvéből többek között megtudjuk, hogyan segített Puskás és a magyar foci a kinti munkakeresésben, mi az a deep fried bread, hogyan készül házilag a májas hurka, mik a TV-paprikatermesztés nehézségei a kanadai klímán, és hogy a szerző hogyan ugrott ki 447 méter magasból, a torontói CN-toronyból. Kiderül, hogyan lett 275 dollár az órabére – amit aztán további 30%-kal megemeltek -, hogy került északra és 1500 méterre a föld alá, hogy döntötte el, hogy hazatér, és azóta milyen az élet itthon…

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!