Facebook hozzászólás
632

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…

Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…     

Mór látképe a Hársfa utca fölötti szőlőkből, a múlt századból, Kép wikimedia
Mór látképe a Hársfa utca fölötti szőlőkből, a múlt századból, Kép wikimedia

Ismét felkerült a borkedvelők palettájára a Móri borvidék! Okos, vagány fiatal borászok szaktudása, marketingismerete hozta meg mostanra gyümölcsét.

A 41 esztendős Miklós Csabi a móri – minő véletlen – Ezerjó utcában lakik. Imádja a virágokat, majd beleszeretett a szőlőbe, a borászatba, és most már e két szenvedélyét együtt élheti ki mindennapjaiban.

– Fiatalon kijuthattam Kaliforniába. Óriási élmény volt, hogy ülhettem egy nagy traktor tetjén, és dolgozhattam az ületvényeken. Beiratkoztam egy szakiskolába is. Nem képzett borászoktól, hanem képzett szőlészektől tanulhattam. Gyorsan kiderült számomra, mekkora jelentősége van a brendépítésnek, a marketingnek! Ezeknek a munkáknak az eredménye években mérhető, de meghozza a gyümölcsét. –

Miklós Csabi, Kép: László Márta
Miklós Csabi, Kép: László Márta

A fiatal borász szerint nem – úgymond – vaktában kell lövöldöni a fogyasztóra. Vagyis nekünk, magyaroknak nem a nagy árhuázláncok polcaira kell termelnünk. A mi boraink helye a vinotékákban, a csúcsgasztronómiát képviselő éttermekben van. Ismerni kell a vásárlók, a vendégek ízlését. Az amerikai tirista például egyértelműen a könnyű, gyümölcsös borokat keresi majd. Na, de honnan tudja, mi van a palackban? A címkének kell eladnia magát! A zöldveltelini szót senki sem ismeri, a rizlinget igen! Miklós Csabi egy példát is elmesélt arról, mihelyen látványosan hatásos is tud lenni a bormarketing.

– Norvégiában megtömtek egy repülőgépet az ország lejobb éttermeinek, szállodáinak sommelier-ivel, és elutaztatták őket Dél-Afrikába. Két hétig kóstolgattak a szakemberek a különböző távoli borvidékekeken.

Végül mindenki kapott 2-3 karton bort, és láss csodát! Annyira sikeres volt a tapasztalatgyűjtés, hogy megváltozott a norvég borkínálat. Egyszerűen kikerültek a kínálatból az olasz borok. Ez is azt mutatja, hogy nekünk nem Düsseldorfban kell standot építeni és kóstoltatni, mert abból nem lesz üzlet! De miért is nem gyűjtjük össze mi is a legjobb varsói éttermek szakembereit, hogy nálunk kóstolgassanak 1-2 hétig? –

Csetvei Kriszti, Kép: László Márta
Csetvei Kriszti, Kép: László Márta

Csetvei Kriszti a móri Hársfa utcából  2006-ban végezte el a Budapesti Műszaki Egyetemet. Még diákként egy évet eltöltött a tokaji Bárdos villában is, az első magyar borásznő, Bárdos Sarolta „szárnyai alatt”. Ez örökre meghatározta az életét. A hölgyet (méltán) ma is példaképének tekinti.

– Mórt választottam, mert viszonylag közel fekszik Budapesthez, a Bakony és a Vértes között húzódó, úgynevezett Móri-árok talaja igen változatos, sok a fiatal borász, Csókakő vára gyönyörű, és mert az én szőlőmből a legszebb a naplemente! Vettem egy XVII. századi tradícionális épületet egy 42 m hosszú pincerésszel. Se villany, se ágy, semmi nem volt benne, mindent én alakíthattam ki úgy, ahogy én szerettem volna. 2010-ben készült el az első hordó borom, akkor még csak a családnak. –

Sokan kételkedtek benne, de kitartása, küzdőszelleme nem hagyta cserben. Nem volt más vágya, minthogy jó pincetulajdonos váljék belőle. 2011-ben ezért ismét iskolapadba ült, már a diplomamunkáját is arról írta, miként kerülhetne a 22 hazai birvidék közül a móri a top 5-be.

Egy kis bortörténelem
Probus császár utasítására már a római légiósok is önellátásra rendezkedtek be Pannóniában. Maguk égették a téglát az őrtornyokhoz, és maguk termelték meg az élelmiszereket, köztük a bort. A korabeli sírokból szőlőmetsző kések, ún. kacorok, és bortárolásra alkalmas cserépedények is előkerültek. Az Árpád-hári királyok és a török időszak alatt is termeltek bort a környéken. Az 1690-ben betelepített 7 alsó-ausztriai borász család, és az 1701-ben Tokajból érkező kapucinosok lendítették fel igazán az ágazatot.

Ha azt mondom Mór, először mindenkinek az ezerjó jut eszébe, ami egy igazi történelmi magyar fehérbor szőlőfajta. Más borvidékeken is ismert – más néven, mint budai fehér, fehér bakator vagy korponai. De ezen túl igen jól érzi magát a környéken a chardonnay, a tramini, a zöld veltelini és az irsai is. Ezekből, illetve házasításaikból is gazdagon kóstolhattam.

Miklós Csabi kaliforniai eredetű címkéi pedig viccesek, szellemesek, meghökkentettek, és így a borok – mondjuk ki egyszerűen – igazán itatták magukat. A 2016-os Blanné savignon balnc a Márkus-hegy gyümölcse gránát-almás ízvilágával szolíd, elegáns bor. a 2016-os Ezredes ezerjót az édesapának ajánlotta. Az egykori tűzoltó nélkül – Miklós Csabi saját bevallása szerint – semmi sem lenne belőle. A bor is ilyen, könnyed, virgonc, de igazán katonás rendben készült. Meg kell kóstolni! (Csak szólok, a Csakazízéér ezerjó anyukát, a földre szállt tánctanárt idézi!) A Nemférünk a bőröndbe chardonnay a móri savakkal egy igazán élvezetes, kaliforniaia stílusú bor. Miklós Csabi ezt vinné magával – többek között, ha egy lakatlan szigetre kellene költöznie. Töppedt szemeket válogatnak és mustot adnak hozzá, így készül a Nirvana töppedt ezerjó. Aszalt sárgabarackos ízével, 12 fokos alkoholtartalmával egy igazi desszertbor.

Csetvei Kriszti a borvidék legrégebbi szőlőterületéről, a Vénhegyrő hozta a 2016-os Zöldveltelinit, amit lassan, 13 fokon erjesztett, hogy megőrizze ezen ősiség ízeit. Vaníliás ízvilágával varázsolt el a fahhordós érlelésű, 2016-os Ezerjó. És ekkor jött a meglepetés, a 2016-os, amfórás érlelésű Ezerjó.

Móri kóstolósor, Kép: László Márta
Móri kóstolósor, Kép: László Márta

– Londa kellett utaznom egy borkóstolóra a barátnőm meghívására. Természetesen boldogan mentem, és ott találkoztam különböző grúz narancsborokkal, amiket agyagedényekben érleltek.

Tudtad?
Férfias jellegűek a móri borok. Mértékletes kortyolgatás esetén nem okoz másnap fejfájást, másnaposságot, nem úgy, mint a magas karbontartalmúak.

Annyira felkeltette az érdeklődésemet az eljárás, hogy el is mentem Grúziába megnézni. Légi Attila fazekas pedig megígérte, hogy készít nekem ilyen edényeket. Mint kiderült, minél magasabb fokon égetik ki a az edényt, annál jobb.Ma öt amfórában készülnek nálunk borok mindenféle élesztők nélkül – benne a már ismert vanílis íz mellé egy kis füstösséggel. –

De ami Csetvei Kriszti szíve csücske, az a Napholdcsillag. Remek házasítása a chardonny-nak, a szürkebarátnak és az ezerjónak, amit fahordóban érleltek. A chardonnay adja a kerekséget, a Napot, a szürkebarát képviseli a Holdat kedves fűszerességével, az ezerjó adja hozzá a csillagokat, azt a szikrát, amitől kibomlanak a savak.

Blanné sauvignon blanc Mórról, Kép: László Márta
Blanné sauvignon blanc Mórról, Kép: László Márta

– Ez egy mosolygós bor. Ez egy szerelembor! Ennél jó megállni. Ez vagyok én – mondta az alkotó, Csetvei Kriszti, aki szerint az ember nem születik borásznak, hanem azzá csiszolódik. Ez egy életforma sok szépséggel, nehézséggel.

– Szenvedélyes hétköznapokra szánt borok készülnek Móron és környékén. A jó illtú, tartalmas, érett gyömölgyök ízével, ásványi anyagokkal teli borokat pedig meg kell kóstolni – vallja Miklós Csabi.

Mór és borvidéke mindenkit vár. Kóstolókkal, bemutatókkal, nagy sétákkal, zsíros deszkákkal, lovaskocsival együtt. És ami különösen tetszett, hogy a helyi fiatalokkal is szeretnék megismertetni az ottani borokat, és megtanítani őket a borkulturára.Éppen ezért különórára, borkóstolóra hívták meg a helyi érettségizősöket. Kit tudja, rövidesen ők lehetnek majd a móri borok nagykövetei.

Bor van, de hol itt az apátság?
Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak – mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!