Facebook hozzászólás
723

Most figyelj! Na, ez az igazi a blues!

Korunk popzenei műfajainak gyökerei a blues-hoz vezethetők vissza, ennek ellenére ez a 19. század­ban megszületett zenei forma és stílus Magyarországon kevés figyelmet kap, a rádióállomások a műfajt mellőzik. Sok tévhit kapcsolódik a blues fogalmához, mint pl. szomorúságot áraszt, „négerek” rabszolga zenéje, stb. ezért sokan idegenkednek tőle. A tévhitek eloszlatására, a blues lényegének, fejlődésének, értékeinek és szépségeinek megismertetésére született meg ez a könyv. Bemutatóját november 15-én, 17-kor tartják a budapesti Örkény István Könyvesboltban. 

Kovács József, a kötet szerzője így foglalta össze röviden a könyv tartalmát, a műfajt történetét, jelentőségét:

A könyv a blues fejlődési szakaszait mindig történelmi, gazdasági és kulturális környezetben mutatja be, az Afrikából behurcolt néger rabszolgák Amerikába érkezésétől kezdve egészen napjainkig, a hazai blues élet ismertetéséig.

A blues története, könyvborító, Kép: Kossuth Kiadó
Könyvborító, Kép: Kossuth Kiadó

Az 1920-as évek úgynevezett jazz-korszakában, a gazdasági fellendülés és az általános jólét évtizedében a blues korabeli dívái készítették az első blues lemezfelvételeket. Nyomukban vidéki country blues férfi előadók is bekerülhettek a stúdiókba, és lemezeket készítettek. A fekete sellak lemezeken megőrzött hangfelvételek közül sok dal blues-sztenderd lett, és a későbbi korok zenéjének alapjául szolgált. A társadalmi fejlődés következtében a blues bevonult a nagy­vá­ro­sokba, és a második világháború után újjászületve, a 40-es években megjelent a jump-, az 50-es évek­ben a rhythym and blues, amely napjainkban is érezhető, maradandó változásokat idézett elő a mainstream popzene világában. A blues egészen a 60-as évekig az afroamerikaiak zenéje volt, amelyről az amerikai fehérek többsége szinte semmilyen információval nem rendelkezett. A 60-as évek elején fiatal európai zenészek felkarolták a lázadás zenéjét jelentő műfajt és az un ”brit invázió” keretében angol beat és blues-rock zenekarok modernizálták, és új életre keltették a bluest. Vissza­vitték a műfajt szülőhazájába, a tengerentúlra, ahol éveken át uralták az amerikai slágerlistákat.

A könyv átfogó képet ad a blues fejlődésének különböző szakaszairól, stílusairól, ismerteti a legjelen­tő­sebb blues előadók életútját, legjobb lemezfelvételeit, és az olvasónak konk­rét dalokat is meg­hall­ga­tásra ajánl. A könyv középpontjában az alkotó ember, az énekesek és a zenészek állnak, muzsikájukon ke­resztül az olvasó felfedezheti a blues gazdag és szórakoztató világát. Mára a blues egyetemlegessé vált és kortól, nemtől, faji hovatartozástól függetlenül mindenki zenéje lett. ”A blues a gyökér, min­den más zene rajta a gyümölcs” mondta a blues egyik legendás alakja, Willie Dixon.

Magyar­országon a blues témakörében magyar nyelven eddig megjelent néhány könyv döntően kül­föl­­di szerzők tollából született, és a blues egy-egy részterületét érinti, de a blues eredetét, több mint 100 éves fejlődését átfogó jelleggel bemutató könyv nálunk még nem született. Hiánypótló mű született a blues tör­té­ne­té­nek ilyen jellegű bemutatásával, a könyv abszolút újdonság lesz a hazai piacon és a zenei életben egyaránt.

MÓRICZ, AZ ÚJSÁGÍRÓ
75 esztendeje hunyt el Móricz Zsigmond. Az író, az újságíró előtt tisztelgett Zagyvarékason a Móricz Zsigmond Irodalmi Társaság helyi tagozata. Mint újságíró, előadásomban az újságíróra emlékeztem Urbán László: Asszonyokkal nem lehet vitázni című, most megjelent kötetének segítségével. A szerkesztő Móricz a nagyközönség előtt soha nem ismert műveit szedte kötetbe. Mint kiderült, jó néhány írása ma is él, érvényessége semmit sem kopott az elmúlt évtizedekben.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!