>
Facebook hozzászólás

Múzeumba kerülnek a kiemelkedően jó gyerekek!?

A követendő gyermeki engedékenység és hűség témáját járja körül Kínában egy egyedülálló múzeumi kezdeményezés. A kiemelkedően jó gyermekekről „hősökként emlékeznek meg a múzeumban, amelynek oktatási céljai is vannak.

A Szecsuán tartomány központjától, Csengtutól 60 kilométerre fekvő Csionglaj több mint félszáz lakosa és vállalkozója csaknem 8 millió jüant (32 millió forintot) gyűjtött össze a példás magaviseletű gyermekeket bemutató múzeumi program megvalósítására – adta hírül a központi televízió (CCTV) riportja.

A gyermeki jámborság kiterjed a felmenőkre is – Kép: Pixabay

A kiállítás sok ezer éves és modern kori történetek, tanmesék, illusztrációk, fényképek és használati tárgyak segítségével mutatja be a gyermeki jámborság történetét. A tárlat rendezői külön teret szenteltek a multimédiának, itt installációk és videók mesélnek a témáról. A kiemelkedően jó gyermekekről hősökként emlékeznek meg a múzeumban, amelynek a szemléltetés mellett oktatási célja is van. Egyik ilyen szemléltető példa a Vang fivéreké, akik világot látni kívánó édesanyjuk álmának megvalósításáért 18 ezer kilométeres útra vitték őt 17 kínai tartományon keresztül. A példamutató gyerekeket látva öt másik család tett ugyanígy, köztük egy 102 éves nagymamával – derül ki a történetből.

Ajándékozz több időt a gyerekednek!
Kiszámoltad már, mennyi idő jut hétköznap a gyerekedre? A legtöbb családban bizony nagyon kevés, amit hétvégi közös programokkal igyekszünk ellensúlyozni. No és vajon apa vagy anya vállát nyomja-e nagyobb teher, ha házimunkáról és leckegyakorlásról van szó? Egy felmérésből ez is kiderül.

A gyermeki jámborság (kínaiul hsziao) a konfuciánus tanítás szerint a szülők tiszteletén és a róluk való gondolkodáson túl általánosságban is kiterjed a felmenőkre is. A Hsziao Csing (Kr.e. 400 körül) című kínai klasszikus a filozófus Konfuciusz (Kr.e. 559-Kr.e. 471) és tanítványának párbeszédét rögzíti,a melyben arról elmélkednek, hogy a gyermeki jámborság eszméje hogyan járulhat hozzá a jó társadalom építéséhez. A családon kívüli a környezettel való jó viszony a szülőkre vetődő kép miatt szintén fontos, így a gyermeki jámborságot a konfuciuszi hagyomány igen tágan értelmezi. Az eszme – egyedüli összekötő kapocsként – az összes kínai szellemi irányzatban visszaköszön, így még az eredetileg a társadalmi osztályokat, így az azt rögzítő családi kötelékeket is elutasító buddhizmusba is integrálták, mikor az Kínába került.

A jó gyermeki magatartást tavaly óta törvény is kikényszeríti az országban, ahol az idős szüleik látogatását elhanyagolókra bírósági eljárás is várhat.

Betiltották a házasságtörést és a pletykálkodást!
Nem űzhetnek szerencsejátékot, nem terjeszthetnek pletykákat a hivatali emberek, és a házasságtörés elkövetését is betiltotta az észak-kínai Senjang város egy kerülete. A polgárok közhivatalokról és -hivatalnokokról alkotott képének javítása már egy ideje napirenden van Kínában.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…
1 / 1 509

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!