Facebook hozzászólás

Na, ez megint nagyon drága lesz!

Hajnalban 13 biztosító tette közzé január 1-jére szóló kötelező biztosítási díjait. Sajnos a 13-as szám most sem hoz szerencsét az érintett egymillió gépjármű-tulajdonosnak, akik újabb 15%-os átlagos drágulással számolhatnak! A díjak emelkedése miatt idén is mindenkinek érdemes ellenőriznie a számára ajánlott díjakat – áll a biztosítás.hu összehasonlító portál közleményében.

Jelentős átalakuláson mentek keresztül az összehasonlító-portálok 2004. évi megjelenése óta a magyarországi kötelező biztosítási díjak. Az autósok aktivitásának köszönhetően 2004 és 2011 között a díjak mintegy harmadukra zuhantak. A biztosítók által túlzásba vitt árverseny azonban 2010-re megbosszulta magát, a kötelező kampányt eltörölték, és a díjak erős emelkedésbe kezdtek. A biztosítás.hu legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az elmúlt hat évben töretlen díjemelkedés jövőre is folytatódik. Az is igaz ugyanakkor, hogy az emelkedő díjak még mindig elég messze vannak a 2004. évi induló szintjüktől (a majd 45 ezer forinttól).

Lány és autó, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Mennyi lesz a kötelezőm díja?

Öt, de akár tízezer forint feletti éves emeléssel is találkozhatnak a még december 31-ei biztosítási évfordulóval rendelkező autósok, ha rátekintenek jövő évi kötelező díjukra. A mintegy egymillió érintett autósnak ugyanis szinte kivétel nélkül emelkedő díjakat ajánlanak novemberben biztosítóik. A díjemelkedéseket elkerülendő az autósoknak újra aktivizálniuk kell magukat. A díjak ellenőrzésére várhatóan november 3-ától kezdődhet, ekkortól lesznek ugyanis teljes egészében elérhetőek a díj-összehasonlító kalkulátorok az online alkuszi portálokon. A biztosítóváltásra december 1-jéig van idejük az autósoknak.

De miért emelkedik a díj?

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a biztosítók egyszer már le tudták csökkenteni díjaikat egy egészen alacsony szintre, most mi annak az oka, hogy ismét dinamikus emelkedéssel kell az autósoknak számolniuk? A magyarázat szerint az alkatrészárak és a javítói óradíjak hihetetlen magasságokba emelkedtek az elmúlt években. Ez nyilván jelentősen megnövelte a biztosítók költségeit, a 18 ezer forintos javítói óradíj(!!!) már nem számít kiugrónak, illetve  az autók műszaki tartamának növekedése miatt a károk átlagértéke is jelentősen megnőtt.

Töltsük meg aranyló élményekkel az őszt
Vége a főszezonnak, és kedvezőbb áron tudunk szállásokat foglalni. Legyen szó bel- vagy külföldről, érdemes autóba pattanni, kiszakadni a megszokott hétköznapokból, és feltöltődni még a téli hideg előtt. Az időjárást figyelve nem árt, ha becélzol egy jó kis wellness-központot.

Versenyben az ügyfelekért

Idén a biztosítók összesített, úgynevezett KGFB díjbevétele várhatóan meghaladja már a 170 milliárd forintot. Ez majdnem a kétszerese annak a 90 milliárdnak, melyet a kötelező díjak legalacsonyabb szintjekor jegyeztek. Ha azonban figyelembe vesszük az emelkedő kárráfordításokat és a hazai járműpark hihetetlenül dinamikus növekedését, akkor ez a díjtömeg már arányosnak mondható. A járművek száma ugyanis a 2012-es 3,2 millióról mára több mint 5 millióra emelkedett Magyarországon – a biztosítási portál szerint.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Egy napig biztosan szenvedünk!

Kedden egy napra nagyon elromlik az idő, ez pedig a kora nyárias húsvéti ünnep után még inkább kellemetlennek tűnik…

3 profi tipp a tavaszi életmódváltáshoz

Gyakran nemcsak a természet éled újjá a tavasz beköszöntével, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő,…
1 / 1 478

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 141

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!