Facebook hozzászólás

Nagy dolog történt 205 éve Le Roncoléban

Megszületett Joseph Fortunin François Verdi, ahogy ma ismertjük, Giuseppe Verdi, az opera mestere. Az olasz szerző korának legtöbbet játszott alkotója volt. A csodálatos művészé ma a nap képe, egy olyan emberé, akinek minden porcikája és a lelke is muzsikából volt. Egykori kórusaimmal számtalanszor énekeltem műveit, mint például a Nabuccóból a Rabszolgák kórusát.   

Bordini: Verdi, Kép: flickr
Bordini: Verdi, Kép: flickr

Verdi szakított az addigi operai hagyomnyokkal, és óriási hangsúlyt adott az érzelmeknek. Több szerepet kaptak az énekesek, mint a zenekar. Bár több kantátát, zenekari művet, indulót is írt, az igazi siker és dicsőség 1842. márciusában, Milánóban érte, amikor bemutatták a Nabuccót. Korai műveit az Olaszország egységesítéséért és a szabadságért vívott harc támogatásaként értelmezte a közönség. Időnként meg is gyűlt a baja a hatóságokkal. Az 1851-ben írt Rigoletto és az 1859-es Álarcosbál című operáinak szövegét az osztrák cenzúra miatt meg kellett változtatnia. 1867-ben jött a Don Carlos, 1871-ben – az egyiptomi alkirály felkérésére – a Szuezi-csatorna megnyitására született meg az Aida című operája. A William Shakespeare drámáiból írt két utolsó alkotását, az Othellót (1886) és a Falstaff című vígoperát (1992) tekintik a legkiemelkedőbb műveinek.

Verdi aktívan támogatta a szegényeket és elesetteket. Mintagazdasággá fejlesztett hatalmas birtokán, amelyet műveinek jövedelméből vett, nincsteleneknek adott munkát, s a parasztokat arra tanította, hogyan kell termővé tenni a nehezen művelhető, köves földet. Végrendeletében rokkant zenészekre hagyta vagyonának tekintélyes részét.

Viva V:E:R:D:I.!

(Forrás: wikipédia, ezenanapon.hu)

A háromból egy nálunk – már decemberben!
1990-ben három hihetetlenül tehetséges tenor újragondolta, és megreformálta a komolyzenei koncert fogalmát: José Carreras, Plácido Domingó és Luciano Pavarotti! Az öltetgazda José Carreras volt! A Három Tenor, igazi legendává vált.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Dúl a szerelem a szállodákban

Minden harmadik szerelmespár elutazik Valentin-nap alkalmából. Az ismert internetes szállásfoglalással foglalkozó cég felmérése szerint az ünnepről a férfi elsőre az ajándék beszerzésére és a szexre…
1 / 210

OTTHON

Ásó, kapa, nagyharang – helyett az Égig érő fű

Most is bejött: a kevesebb több. Nagyon kevés időt tudunk otthon tölteni, de olyankor olyan jól esik kiülni a…

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…
1 / 345

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 141

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!