Facebook hozzászólás
333

Nagyon mennek az aranyékszerek

A tavaly október óta csökkenő aranyárak már nemcsak a sárga nemesfém hagyományos nagyfogyasztójának számító Indiában és Kínában, hanem az Egyesült Államokban is vásárlásra ösztönzik a magánszemélyeket: a tengerentúli kiskereskedelmi ékszereladások 7,6 százalékkal voltak magasabbak májusban az egy évvel korábbinál.

Népszerűek az aranyékszerek – Kép: Pixabay

Az amerikaiak már az idén határozottan több ékszert vásároltak, mint 2012 azonos időszakában, az első öt havi eladások 10,5 százalékkal meglódulva, 12,7 milliárd dollárt tettek ki. Ezen belül a május volt a legerősebb, amikor is 3 milliárd dollár értékű ékszer fogyott. Ennél magasabb értéket csak a karácsonyi vásárlások miatt hagyományosan kiugró forgalmú december szokott hozni. Az ékszereladások mértéke különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy a többi termék és szolgáltatás azokétól elmaradó ütemben bővült.

Erre az International Council of Shopping Centers (ICSC) előzetes adataiból lehet következtetni Ezek szerint a kiskereskedelmi eladások júniusban összességében 6 százalékkal nőttek – ezen belül az áruházaké 5,7 százalékkal, míg a nem-bolti értékesítések 13,8 százalékkal –, de – az autóipart nem számítva – a teljes kiskereskedelmi és élelmiszer-eladások mindössze 2,7 százalékkal, 3391 milliárd dollárra emelkedett. Bár június még így is a legerősebb hónap volt a kiskereskedelem terén tavaly augusztus óta – jelentette ki Michael P. Niemira, az ICSC elnöke és vezető közgazdásza –, a fogyasztói költésekből és a kiskereskedelmi eladásokból a National Retail Federation (NRF) arra következtet, hogy az amerikai gazdaság növekedése a második negyedévben lassult.

„A fogyasztók a magas szinten állandósuló munkanélküliség, az adóemelések és a bizonytalankodó politikai vezetés miatt óvatosak maradhatnak” – figyelmeztetett az NRF elnöke, Matthew Shay. Még ha ezzel együtt úgy is véli, az év második fele kiskereskedelmi szempontból jobb eredményeket hozhat az elsőnél.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!