Facebook hozzászólás
400

Nahát! Bélyeget kapott a szent fa!

Alkalmi bélyegen örökítette meg a szilt a Magyar Posta. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajunk, a hajdanán szent faként is tisztelt mezei szilt, latin néven Ulmus minort az Országos Erdészeti Egyesület szavazásán választották a 2016-os év fafajának. Az újdonságot Elekes Attila grafikusművész tervei alapján 350.000 példányban a Pénzjegynyomda gyártotta. 

Szil, Kép: wikimedia
Ilyen a szent fa: felséges! Kép: wikimedia

Német mintára húsz évvel ezelőtt indította mozgalmát az Országos Erdészeti Egyesület. Az Év Fája szavazás célja a figyelemfelkeltés. Az akció hozzájárul a különböző fafajok megóvásához, megismertetéséhez, és ennek komoly erdészeti jelentősége is van!

Szil bélyeg és alkalmi boríték
A bélyeg és alkalmi boríték

 

A mezei szil Európa nagy részén őshonos fafaj, magas hőigénye miatt elsősorban a sík- és dombvidékeket kedveli, emiatt középhegységekben csak az alacsonyabb régiókban található meg. Jellemző élőhelye a keményfás ligeterdő. Magassága akár a 30 métert is elérheti. Rendkívül kemény, rugalmas, nehezen hasadó és szívós fa, mely tulajdonságai miatt hajóácsolásra, víz alatti építkezésre és – a tölgyfával vetekedve – épületfának is kiváló. Kocsigyártók, asztalosok, tímárok és csőkészítők is szívesen dolgoztak vele, s belőle, de népi gyógyászatra is alkalmazták. Lombja kérődző állatoknak szolgált takarmányul. A mezei szil a csonkolásokat könnyen regenerálja, jól sarjad tuskóról és gyökérről is. (Forrás: azevfaja.hu)

Szil bélyeg
Szil bélyeg
Horvát korona helyett a biztos halál
Magyarország és Horvátország közös bélyegkibocsátással állít emléket Szigetvár ostroma 450. évfordulója alkalmából. A két bélyeget tartalmazó blokk szintén Elekes Attila munkája!

Az Országos Erdészeti Egyesület 1866. december 9-én alakult meg Pesten, az 1851-ben alapított Ungarischer Fortsverein jogutódjaként. Az Egyesület szerepvállalása meghatározó volt a magyar nyelvű erdészeti szaknyelv és szakirodalom kialakulása, valamint a szaktudományok fejlesztése területén is. Az Egyesület kiemelkedő személyisége alapításkori titkára, majd első alelnöke Kálnoki Bedő Albert (1839-1918).



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!