Facebook hozzászólás
214

Naptár és koszorú

A karácsonyi készülődéshez vezető út néha izgalmasabb, mint maga az ünnep. Talán ezért térnek vissza az elfeledettnek hitt szokások egyre nagyobb számban. A legtöbb háztartásban ma meggyújtják az első gyertyát a koszorún és az adventi naptár első ablakát is kinyithatják a gyerekek. 

Advent vagyis az eljövetel, ez a szó eredeti jelentése. Az elnevezés a latin adventus Domnini kifejezésből származik, ez annyit tesz az Úr eljövetele. Ma ez az ünnepre való felkészülés időszaka.

forrás: sxc.hu

Koszorú négy gyertyával

Eredetileg három lila és egy rózsaszín gyertya díszítette az adventi koszorút. A lila a katolikusoknál a bűnbánat színe, az első három gyertya ezért viseli ezt a színt. Mára persze már mindenféle színű és illatú gyertyát használhatunk a koszorú díszítéséhez. Eredetileg azonban nem is a heteket, hanem a napokat jelölték a gyertyák. Az 19. században egy német lelkész kocsikerékre tett 23 darabot, hogy egyre gyarapodó fényükkel várják a közledő karácsonyt. Ebből alakult aztán a kerék koszorúvá és lett a négy vasárnap négy gyertyája a dísz. A gyertyák jelentése: hit, remény, szeretet és öröm.

A gyerekek kedvence az adventi naptár

Már eredetileg is azünnepvárás hívta életre ezt a szokást. Protestáns területeken minden nap egy új szentképet tettek a falra vagy egy vonalat hűzták krétával, így számlálva az eltelt időt és várva a karácsonyt. Az édességet is adó adventi naptár német találmány, egy édesanya próbálta türelemre inteni gyermekét azzal a módszerrel, hogy egy 24 téglalapra osztott papírlapon minden négyzetbe tűzött egy csokoládé darabot és minden este elmajszolhatott egyet a lurkó. Ezzel az ötlettel alapozzta meg a hagyományt és fia üzletét is. Az élelelmes fiatalember ugyanis üzletemberré cseperedvén olyan naptárakat kezdett gyártani, amelynek ablakai mögött egy-egy cukorka rejtőzött.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!