Facebook hozzászólás
669

Mondj nemet a cigire - mondj igent az életre!

„Ne gyújts rá!” világnap

Nemzetközi kezdeményezésre minden év novemberének harmadik csütörtöke a „Ne gyújts rá!” világnap, amelynek célja, hogy rávegye a dohányzókat – legyen az hagyományos cigaretta, e-cigaretta vagy a napjainkban oly divatos hevített dohánytermék-használó –, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá!

Ugye ezeket te is hallottad már, rosszabb esetben te magad mondtad:
‘Bármikor le tudom tenni!’  ‘Én csak nagyon ritkán gyújtok rá!’  ‘Már átálltam az e-cigire!’
A dohányosok bár tisztában vannak a cigaretta egészségkárosító hatásaival, mégsem tudják letenni. Most itt az alkalom, hogy megpróbálják

Ne gyújts rá! Fotó: Pixabay
Ne gyújts rá! Fotó: Pixabay

A ma már nemzetközi füstmentes nap ötlete 1971-ben született meg, amikor az amerikai Massachusetts kormányzója arra kérte államának lakóit, hogy egyetlen napig ne gyújtsanak rá, és az így megtakarított összeget fordítsák a helyi középiskola támogatására. A kezdeményezés nagy sikert aratott, öt évvel később már az Amerikai Rákellenes Liga hirdetett füstmentes napot, amelyhez egymillió ember csatlakozott.

Hány dohányos él Magyarországon?

Hazánkban idén év elejére készült el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet országos, dohányzási szokásokat vizsgáló reprezentatív felmérése, amely szerint tavaly a felnőtt magyar lakosság közel 30 százaléka volt aktív dohányzó (beleértve az e-cigaretta-használatot is).

„Míg 2003-ban 34 százalék volt a dohányzók aránya, addig napjainkban a lakosság 27,3 százaléka napi rendszerességgel, 2,3 százaléka pedig alkalmanként dohányzik vagy használ dohányzással kapcsolatos elektronikus eszközt, ami még mindig magas arány. Ez utóbbiakat azért is nagyon fontos kiemelni, mert számos alternatív eszközt használó nincs tisztában azzal, hogy a nikotin akkor is káros és ugyanúgy függőséget okoz, ha nem a dohányfüsttel kerül az emberi szervezetbe” mondta el dr. Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezetője.

Mást  is mérgezel! 

A dohányzók nem csak saját egészségüket károsítják, hanem sok esetben családtagjaik egészségét is: a felmérés szerint a dohányzók 72 százaléka kisebb-nagyobb rendszerességgel dohányzik otthonában, sokan zárt térben, 29 százalékuk pedig az autójában is. A dohányzó a cigaretta füstjének csupán 15 százalékát szívja be, a többi a levegőbe kerül és mások is belélegzik, akik így passzív dohányzóvá válnak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!