Facebook hozzászólás
156

Ne használjon antibakteriális tisztítószereket!

A Cardiff Egyetem Walesi Gyógyszerészeti Karának egy kutatócsoportja tanulmányt adott közre, mely szerint az antibakteriális tisztítószerek, amiket a kórházak fertőtlenítésre használnak, kórokozókat terjeszthetnek az első használat után. A kutatás szerint aggodalomra ad okot, hogy ezeket a tisztítószereket még mindig használják és hangsúlyozza egy mindennapi ellenőrző program használatát annak elkerülése érdekében, hogy megfertőződjenek a betegek.

A kutatást Dr. Gareth Williams vezette és a Wales Office of research and Development for Health and Social Care támogatta. A kutatás 2008. június 3-án volt prezentálva Bostonban, a 108. General Meeting of the American Society for Microbiology (ASM) keretein belül. Egyre több kórház használja felületi fertőtlenítésre az antibakteriális tisztítószereket. Több tanulmány is beszámolt azonban a Staphylococcus aureus fertőző képességéről, ami kórházi környezetben folyamatosan jelen van. A fertőtlenítőszereket ugyanis a kórházakban a baktériumok elpusztítására használják, a tanulmány azonban felvet egy kérdést: "biztosak lehetünk benne, hogy ezek az organizmusok érzékenyek a kórházainkban használt fertőtlenítőkre?"

A tanulmány szükségesnek tartott egy olyan kísérletet, amely megvizsgálja az általánosan használt tisztítószerek fertőtlenítő képességét. Például ilyen a 3 lépéses vizsgálat, ami megállapítja, mennyire képesek a tisztítószerek eltávolítani, megölni a baktériumokat, illetve megakadályozni szaporodásukat. A 3 lépéses módszert használva a kutatás megvizsgálta a különböző, kereskedelemben kapható tisztítószerek fertőtlenítő képességét Staphylococcus aureus-sal fertőzött helyeken, beleértve a Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureust is (MRSA). Az eredmény azt mutatta, hogy egyes tisztítószerek nagyobb mennyiségben képesek eltávolítani a baktériumokat, mint mások.

Mindazonáltal a tisztítószerek képtelenek voltak elpusztítani azokat a kórokozókat, amiket eltávolítottak. A következő lépésben a kutatók más felületeket is megfertőztek és azt tapasztalták, hogy ha a tisztítószerek a gyakorlatban találkoztak erősen fertőzött területekkel, akkor a baktériumok túlélése a korábbi felületekről újra fertőzéshez vezetett, ha egynél többször használták őket.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!