Facebook hozzászólás
498

VINCE-NAP BALATONLELLÉN

Nem a medve bőrére isznak!

Különösen jeles nap a borászok életében január 22-e, Vince napja. Ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják, most szombaton vesszőt és mangalicát is vágnak. Mi reggel indulunk!

A lellei Kishegyen található Pócz Pincészetben is tartják a Vince-napi szokást. Szombaton délelőtt 10 órakor mindenkit szeretettel várnak, akik tartani akarják a hagyományt.  A levágott vesszőket egy váza vízbe helyezik. A hagyomány szerint ugyanis a kipattanó rügyek számából megjósolható milyen lesz az idei termés.

Vince-napi vesszővágás, Kép Pócz: Pincészet
Vince-napi vesszővágás, Kép Pócz: Pincészet

Nemcsak vesszőt, hanem disznót is vágnak a Kishegyen. A nyitott disznóvágáson a hagyomány szerint egy Somogy megyei erdőben tartott makkolt mangalica kerül terítékre. Hagyományosan pálinkával, hagymás vérrel, resztelt májjal és pecsenyével indul a nap, de nem csak reggelivel, hanem ebéddel, vacsorával és Vince-napi bállal is várják azokat, akik a Balatonlellétől négy kilométerre található Kishegyre kirándulnak.

Kolbászaok a szőlőben Balatonlellén, háttérben a Badacsony, Kép: Pócz Pincészet
Kép: Pócz Pincészet

A népi mondás szerint, ha csorog a Vince, tele lesz a pince. Ha Vince napján száraz az idő, akkor a pincék üresen maradnak. Nem csak a várható termést jósolják meg Vince napon, hanem az időjárást is. Ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, ha száraz, akkor karcsúbb lesz a termés.

Júdás megbukott Lengyelországban

Major Levente, borász, Abasár, Kép: wineglass
Major Levente, borász, Abasár, Kép: wineglass

Inkább néznéd viking rockernek, mint az abasári általános iskola igazgatójának vagy a környék legismertebb borászának. Az örök tanulás, az organikus szőlőművelés, az igazi natúr borok készítésének legnagyobb híve. Élete célja, hogy a legelőkelőbb éttermek séfjei olyan fantáziát lássanak boraiban, hogy különböző fogásokat álmodjanak meg azokhoz. Hitvallása másik szerelmére, a tanításra is érvényes.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!