Facebook hozzászólás
283

Nem alszik az a fránya ördög

Jóval elmarad a tulajdonosok által lakottakétó az albérletnek kiadott lakások biztosítottsága: míg a lakástulajdonosok háromnegyede ily módon védi otthonát, az albérleteknek csak kétharmadára kötnek ilyet. Az ingóságok kapcsán még rosszabb az arány: az albérletek több mint felében egyáltalán nincs biztosítási védelem az albérlők személyes vagyontárgyaira – derült ki egy ismert biztosítási társaság friss felméréséből.

Augusztus hagyományosan az albérletkeresés hónapja. Sok ezer egyetemista szeretné megtalálni a tanulásra leginkább megfelelő lakhatási lehetőséget. Az albérlet kiválasztásánál a biztosítás, mint feltétel, nem mindig kerül szóba, pedig számos kellemetlenségtől kímélheti meg magát később mind az albérlő, mind a lakás tulajdonosa – derült ki egy friss felmérésből.

Ház és lakáskulcs, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Magyarországon a 18-59 éves korúak ötöde érdekelt valamilyen módon az albérletekben: a válaszadók 6 százaléka kiadja otthonát, 13 százalékuk kivesz magának lakást, 1 százalék pedig ad és vesz is ki ingatlant. A 18-39 évesek 15 százaléka él albérletben, ugyanakkor az ötven évnél idősebbeknek mindössze 6 százaléka. További érdekesség, hogy a budapesti albérletben élők ugyanannyian vannak, mint az ország egyéb településein összesen.

Míg a teljes magyar lakásállomány háromnegyede biztosított, úgy a kiadott ingatlanoknak csak 65 százaléka. Az albérletek felére (52%) a tulajdonosok kötnek biztosítást az ingatlanra, ennek hiányában az albérlőknek csak a hetede (14%) gondoskodik biztosításról.

– A felmérésből kiderült az is, hogy az albérletben így, vagy úgy érdekeltek negyede nem is tudja, hogy egyáltalán rendelkeznek-e lakásbiztosítással – hívta fel a figyelmet Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója.

PONTHatár a csillagos ég
A tapasztalatok alapján a ponthatárok kihirdetésétől kezdve szeptemberig 15-20 százalékos albérleti áremelkedés várható. Az egyik legismertebb pénzintézet körképet készített az egyetemi városok albérletárairól.

– A megfelelő lakásbiztosítás nemcsak az albérlők érdeke, a bérbeadóknak is fontos! Gyakran előfordul ugyanis, hogy a bérlők okoznak károkat a lakásban. Tipikus eset például, hogy figyelmetlenség miatt nyitva marad egy vízcsap, és a kiömlő víz eláztatja a padlót vagy netán az alattuk lévő ingatlant is – tette hozzá a szakember.

Ingóságok kapcsán még rosszabb a helyzet: a tulajdonosok 20 százaléka, a bérlők 23 százaléka rendelkezik csupán biztosítási szerződéssel. Az esetek 32 százalékában egyáltalán nincs szerződés, 25 százalék pedig nem tudja, van-e.

– A válaszokból kirajzolódott, hogy az albérletekben az ingatlanra inkább a tulajdonosok, az ingóságra pedig az albérlők kötnek biztosítást, összeségében azonban alacsonyabb arányban, mint a saját otthonok esetében. Valószínűleg ebben közrejátszik az is, hogy a bérelt lakásban élők közül sokan nem is tudják, hogy maguk is köthetnek lakásbiztosítást, akár csak az ingóságokra, mellyel biztosítási védelmet teremthetnek személyes tárgyaikra az albérletben is – mondta még el Kádár Péter.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!