>
Facebook hozzászólás

Nem csinálódik, hanem születik – ilyen az igazán jó bor

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban – másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok – idézőjelben – bébi formáját is is megkóstolhattuk.  

Dél-Balaton borvidék, háttérben a Badacsony, Kép Furmint Photo
Dél-Balaton szőlői, Kép: Furmint Photo

Kevés ember mondhatja el magáról ma Magyarországon, hogy az alkotókon kívül először kóstolhat meg egy új hazai pezsgőt!

Kóstolóm, Kép: selfi
Kóstolóm, Kép: selfi

Nos, ez a tisztesség engem ért, és rendkívül büszke is vagyok rá!!! Az Ikon Pincészet 100 % Pinot Noirból, 13,5 %-os alkoholtartalmú pezsgője azonnal lenyűgözött!, kicsit úgy is érzem, hogy egy picit a kersztmamája lettem! A nedü az osztrák Szigeti Pincészetben nyerte el végső arculatát – hiszen a két család rég igazán bennsőséges kapcsolatokat ápol.

Már hagyománya van a borvidéken a különböző habzóboroknak. Még 1965-ben a Balatonboglári Állami Gazdaságban töltötték le az első gyöngyözőbort Magyarországon. A rendszerváltás után, 1990-ben alapították meg a főleg a pezsgőiről ismert Garamvári Szőlőbirtokot, ami mellé aztán felzárkózott a borvidék, és most már évről évre egyre több borászat készít buborékos borokat.

– Ma már szinte megszokott, hogy minden borászatnál van gyöngyözőbor, és egyre többen készítenek tradicionális pezsgőt is. A sok tematikus kóstoló és műhelymunka eredményeképpen az itteni borászoknak világos képük van arról, milyen az ideális dél-balatoni buborékos bor. Nem Champagne-t akarjuk utánozni, az itteni adottságok és a szőlőfajták változatossága miatt nem is lehetne. Van, aki rajnai rizlingből készít pezsgőt, pinot blanc-ból vagy furmintból, a saját, idén debütált brut rosénk pinot noir és királyleányka házasítása. A borvidékünknek pont a sokszínűsége az erőssége – foglalta össze a tapasztalatait Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Márton-nap után, de még karácsony előtt kóstolhattuk meg a Dél-Balaton idei gyöngyszemeit. A vidék számos szőlőfajtának ad otthont, és ott is erőteljesen felértékelődött az utóbbi időkben a biogazdálkodás.

Rubin, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Az igazán jó bor nem csinálódik, hanem születik – mondta egy híres magyar sommelier az egyik legifjabb dél-balatoni borászat munkatársainak a napoknban,

Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel
Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves – mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett.

ahol már pont e bigazdálkodás szellemében dolgoznak. A balatonkersztúri Rubin Borászat 2017-ben palackozott először, de már most rendkívül ígéretesnek tűnnek biometrikus művelésű szőlőskertjeik. 2018-as irsai olivérük egyelőre meglepően egyszerű, de a pinot noir rozé egyszerűen remek! Igazi, nyáresti, balatoni naplementéhez illő kényeztetés.

Pád és Országh, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Általában százaz borokkal kényztet a Rádpusztai Szőlőbirtok. Az ott készült chardonnay, és rajnai rizling igazán jól illik egy vadpörkölthöz, de ha például jövőre esküvőt szerveznék, rendelnék belőle a bulira!

Fácánhoz szürkebarátot, kékfrankos rozét a vörös húsokhoz ajánlott a borvidék titkára, Bor Norbertné, aki egyben az Országh pincészetet is képviselte. A kóstoló után már rögtön azt javasolta, hogy feltétlenül ízleljem meg a Pócz Pincészet savignon blanc-ját is, és nem csalódtam!

Pócz borok, Kép: László Márta
Pócz borok, Kép: László Márta

2018 a Kokas hegyen kicsit hűvösebb volt, mint máshol az országban, de ez jót tett ennek a jó zamatú, elegáns, ünnepi asztalra illő bornak. Jó szívvel ajánlható sonkás, tejszínes, olaszos ételekhez, de a sültek, konfitált tarják, szárnyasok és a gesztenye is a barátok közé sorolható.

Világszerte megfigyelhető trend, hogy a fogyasztók keresik a gyümölcsös, könnyed borokat, habzó- és gyöngyözőborokat, továbbá a pezsgőket is. Az évjárattól függetlenül minden évben figyelni kell arra, hogy az optimális savtartalom mellett a borvidékre jellemző gyümölcsösség is megmaradjon, de ez már évek óta így működik a Dél-Balatonon.

Dél-balatoni szőlő, Kép: Furmint Photo
Dél-balatoni szőlő, Kép: Furmint Photo

– Az idén már július végén elkezdtük a szüretet, szeptember elejére szinte az összes fehér szőlőt leszedtük, nemcsak a pezsgőalapokat. A szokásos fajtákból készítettünk idén alapbort: chardonnay, pinot noir, pinot blanc és furmint, utóbbinak ez lesz a második évjárata a lellei dűlőből. Különösen kritikus volt ebben az évben a megfelelő savszint eltalálása, de elégedettek vagyunk, egyelőre kiváló évjáratnak tűnik az idei – árulta el Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza.

Dél-balatoni bor, Kép: Furmunt Photo
Dél-balatoni bor, Kép: Furmunt Photo

Enyhén indult az év a Dél-Balatonon, a tél a megszokotthoz képest szinte meleg volt, majd márciusban a váratlan hóesés és fagy pár szőlőfajtát ugyan megrongált, de szerencsére komoly károk nem keletkeztek a borvidéken. Áprilisban a különös meleg volt meglepő, a májusi virágzás pedig már előrevetítette a korai szüretet is. A nyári szárazság és hőség okot adott az izgalmakra, de a szőlők gyorsan és szépen értek a borvidéken, és szerencsére a sav sem ment le. Július végére bebizonyosodott, hogy tényleg nagyon korai szüret lesz a borvidéken, olyan, amilyen talán még soha nem volt, már a hónap végén elkezdődött a korai fajták szedése a kánikulában. Kótoljátok meg Ti is az idei különlegességeket! Válogassatok borokat az ünnepekre! Egészségetekre!

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!