Facebook hozzászólás
645

Nem csinálódik, hanem születik – ilyen az igazán jó bor

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban – másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok – idézőjelben – bébi formáját is is megkóstolhattuk.  

Dél-Balaton borvidék, háttérben a Badacsony, Kép Furmint Photo
Dél-Balaton szőlői, Kép: Furmint Photo

Kevés ember mondhatja el magáról ma Magyarországon, hogy az alkotókon kívül először kóstolhat meg egy új hazai pezsgőt!

Kóstolóm, Kép: selfi
Kóstolóm, Kép: selfi

Nos, ez a tisztesség engem ért, és rendkívül büszke is vagyok rá!!! Az Ikon Pincészet 100 % Pinot Noirból, 13,5 %-os alkoholtartalmú pezsgője azonnal lenyűgözött!, kicsit úgy is érzem, hogy egy picit a kersztmamája lettem! A nedü az osztrák Szigeti Pincészetben nyerte el végső arculatát – hiszen a két család rég igazán bennsőséges kapcsolatokat ápol.

Már hagyománya van a borvidéken a különböző habzóboroknak. Még 1965-ben a Balatonboglári Állami Gazdaságban töltötték le az első gyöngyözőbort Magyarországon. A rendszerváltás után, 1990-ben alapították meg a főleg a pezsgőiről ismert Garamvári Szőlőbirtokot, ami mellé aztán felzárkózott a borvidék, és most már évről évre egyre több borászat készít buborékos borokat.

– Ma már szinte megszokott, hogy minden borászatnál van gyöngyözőbor, és egyre többen készítenek tradicionális pezsgőt is. A sok tematikus kóstoló és műhelymunka eredményeképpen az itteni borászoknak világos képük van arról, milyen az ideális dél-balatoni buborékos bor. Nem Champagne-t akarjuk utánozni, az itteni adottságok és a szőlőfajták változatossága miatt nem is lehetne. Van, aki rajnai rizlingből készít pezsgőt, pinot blanc-ból vagy furmintból, a saját, idén debütált brut rosénk pinot noir és királyleányka házasítása. A borvidékünknek pont a sokszínűsége az erőssége – foglalta össze a tapasztalatait Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Márton-nap után, de még karácsony előtt kóstolhattuk meg a Dél-Balaton idei gyöngyszemeit. A vidék számos szőlőfajtának ad otthont, és ott is erőteljesen felértékelődött az utóbbi időkben a biogazdálkodás.

Rubin, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Az igazán jó bor nem csinálódik, hanem születik – mondta egy híres magyar sommelier az egyik legifjabb dél-balatoni borászat munkatársainak a napoknban,

Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel
Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves – mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett.

ahol már pont e bigazdálkodás szellemében dolgoznak. A balatonkersztúri Rubin Borászat 2017-ben palackozott először, de már most rendkívül ígéretesnek tűnnek biometrikus művelésű szőlőskertjeik. 2018-as irsai olivérük egyelőre meglepően egyszerű, de a pinot noir rozé egyszerűen remek! Igazi, nyáresti, balatoni naplementéhez illő kényeztetés.

Pád és Országh, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Általában százaz borokkal kényztet a Rádpusztai Szőlőbirtok. Az ott készült chardonnay, és rajnai rizling igazán jól illik egy vadpörkölthöz, de ha például jövőre esküvőt szerveznék, rendelnék belőle a bulira!

Fácánhoz szürkebarátot, kékfrankos rozét a vörös húsokhoz ajánlott a borvidék titkára, Bor Norbertné, aki egyben az Országh pincészetet is képviselte. A kóstoló után már rögtön azt javasolta, hogy feltétlenül ízleljem meg a Pócz Pincészet savignon blanc-ját is, és nem csalódtam!

Pócz borok, Kép: László Márta
Pócz borok, Kép: László Márta

2018 a Kokas hegyen kicsit hűvösebb volt, mint máshol az országban, de ez jót tett ennek a jó zamatú, elegáns, ünnepi asztalra illő bornak. Jó szívvel ajánlható sonkás, tejszínes, olaszos ételekhez, de a sültek, konfitált tarják, szárnyasok és a gesztenye is a barátok közé sorolható.

Világszerte megfigyelhető trend, hogy a fogyasztók keresik a gyümölcsös, könnyed borokat, habzó- és gyöngyözőborokat, továbbá a pezsgőket is. Az évjárattól függetlenül minden évben figyelni kell arra, hogy az optimális savtartalom mellett a borvidékre jellemző gyümölcsösség is megmaradjon, de ez már évek óta így működik a Dél-Balatonon.

Dél-balatoni szőlő, Kép: Furmint Photo
Dél-balatoni szőlő, Kép: Furmint Photo

– Az idén már július végén elkezdtük a szüretet, szeptember elejére szinte az összes fehér szőlőt leszedtük, nemcsak a pezsgőalapokat. A szokásos fajtákból készítettünk idén alapbort: chardonnay, pinot noir, pinot blanc és furmint, utóbbinak ez lesz a második évjárata a lellei dűlőből. Különösen kritikus volt ebben az évben a megfelelő savszint eltalálása, de elégedettek vagyunk, egyelőre kiváló évjáratnak tűnik az idei – árulta el Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza.

Dél-balatoni bor, Kép: Furmunt Photo
Dél-balatoni bor, Kép: Furmunt Photo

Enyhén indult az év a Dél-Balatonon, a tél a megszokotthoz képest szinte meleg volt, majd márciusban a váratlan hóesés és fagy pár szőlőfajtát ugyan megrongált, de szerencsére komoly károk nem keletkeztek a borvidéken. Áprilisban a különös meleg volt meglepő, a májusi virágzás pedig már előrevetítette a korai szüretet is. A nyári szárazság és hőség okot adott az izgalmakra, de a szőlők gyorsan és szépen értek a borvidéken, és szerencsére a sav sem ment le. Július végére bebizonyosodott, hogy tényleg nagyon korai szüret lesz a borvidéken, olyan, amilyen talán még soha nem volt, már a hónap végén elkezdődött a korai fajták szedése a kánikulában. Kótoljátok meg Ti is az idei különlegességeket! Válogassatok borokat az ünnepekre! Egészségetekre!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!