Facebook hozzászólás
404

Nem elég az úti lapu a szőrösnek

A statisztikák szerint csak Európában 7,5 millióval nőtt a kisállatként tartott macskák és kutyák száma az utóbbi három évben. A folyamatosan növekvő szám miatt érdemes közelebbről is megvizsgálni a kisállatszállításhoz előírt szabályokat, hiszen a gazdiknak biztonsági okokból számtalan előírást követniük kell: a légi szállítás papírmunkával, állatorvosi kontrollal és kötelező oltással is jár.

A készülődés alapja: az állatútlevél!

Az Unión belül szállított kisállatokra vonatkozó szabályokat az EU egységesítette, megkönnyítve ezzel az Unió polgárainak és kisállatainak mozgását. Az EU-n belül utazó kutyákra, macskákra és vadászgörényekre három előírás vonatkozik: az első és legfontosabb az egy éven belül kapott kötelező veszettség elleni oltás, pontos dátummal, hivatalosan dokumentálva. Emellett a kutyának, macskának vagy vadászgörénynek saját útlevéllel, valamint elektromos mikrochippel kell rendelkeznie; amennyiben a kisállat 2011. július 3. előtt született, a mikrochipet kiválthatja egy olvasható azonosító tetoválás is. Az állatútlevél kiadásáról arra jogosult állatorvos gondoskodhat, a dokumentumnak pedig tartalmaznia kell az érvényes veszettség elleni védőoltás pontos részleteit.

Macska a kofferben, Kép: pixabay
Nem neszeszer, cica! Kép: pixabay

Habár az általános eljárás egyszerű, egyes országok esetében speciális kritériumoknak kell megfelelni, amelyeknek érdemes még indulás előtt utánajárni. Számtalan országba például nem engednek be 3-6 hónapos kisállatokat, ha pedig az első veszettség elleni vakcináról van szó, az oltás és az utazás között legalább 21 napnak kell eltelnie. Néhány nem uniós európai ország esetében csak az Európai Unió által előírt elvárások érvényesek (ilyen például Svájc), másrészről viszont néhány tagállam és nem EU-tagállam a szigorúbb szabályozást és nagyobb védelmet részesíti előnyben. Azoknak a kisállatoknak például, amelyeket Írországba, Máltába, Finnországba, az Egyesült Királyságba és Norvégiába szeretnének vinni, erre jogosult állatorvos által végrehajtott féregtelenítésre van szükségük. A kezelés és az országba való belépés között 24 óránál több, de 120 óránál (azaz öt napnál) kevesebb időnek kell eltelnie. A felsoroltak miatt még az összehangolt európai uniós szabályok mellett is érdemes fokozottan ellenőrizni, hogy a kinézett úti cél elérhető-e az adott kisállattal.

Kutya vitorlázik, Kép: pixabay
Hajózni kell, Kép: pixabay

Egy külföldi út új kockázatokat jelenthet

Az EU-s előírások mellett más fontos tényezőket is figyelembe kell venni, amikor kisállattal közös utazást tervezünk. Habár az Európai Unió csak a veszettség elleni védőoltást várja el, érdemes a célországra jellemző lehetséges veszélyekre is felkészülni, ezeknek utánanézni és az állatorvos tanácsait kikérni.

– Számtalan olyan kisállat betegség létezik, amely különböző földrajzi helyszínekre jellemző, mint például a leishmaniosis, a babeziózis és a dirofilariózis. A gazdiknak indulás előtt gondoskodni kell a megfelelő, helyszínre szabott védelemről, amiben központi szerepet játszik az állatorvosi szakvélemény kikérése is. Másrészről viszont nem szabad megfelejtkezni a bolhák, kullancsok, férgek és atkák elleni alapvető védelemről sem, hiszen ezek az élősködők Európa-szerte veszélyt jelentenek. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a földrajzi elhelyezkedéstől függően különböző kullancsfajták léteznek, amelyek újfajta fertőzéseket okozhatnak – mondta Michał Ceregrzyn, az MSD Animal Health szakértője.

Egyeztessünk a légitársasággal!

A repülőgépen való kisállatszállításra sokféle előírás vonatkozik. Bizonyos társaságok csak a vakvezető kutyákat engedik fel a fedélzetre, más cégek esetében pedig a fedélzeten vagy a csomagtérben lehet elhelyezni az állatot. Ez a kisállat méretétől, súlyától és fajtájától függ, általában a fedélzetre csak kistestű állatokat engednek fel. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a légitársaságokat még a jegy megvásárlása előtt meg kell kérdezni, hogy az adott napon és járaton fogadnak-e (még egy) kisállatot, mivel gyakran számbeli korlátozás is lehet érvényben.

Stresszcsökkentés indulás előtt

Vadászgörény dobozban, Kép: wikimedia
Jó a hazai, Kép: wikimedia

Mielőtt felszállnának a gépre, a gazdiknak nemcsak az állatútlevélről és a repülőjegyről kell gondoskodniuk, hanem a kisállatról is.

– A repülőgépen való utazás nagyon stresszes lehet a kisállatoknak, mert nem tudják, mi történik, miközben új illatok, hangok és látvány veszi körbe őket. Ezért javaslom azt a gazdiknak, hogy az állatot mentálisan is készítsék fel az útra: a kisállatnak meg kell mutatni a hordozóját és meg kell engedni, hogy eltöltsön benne valamennyi időt, így aztán utazás közben felismerheti a környezetét. Fontos a megfelelő méretű állathordozót kiválasztani, amelyben a kisállatnak elég helye van arra, hogy állva megforduljon, egyenesen üljön és fekvő pozícióban is teljesen elférjen. A szállítóeszköznek emellett jól szellőzőnek, de szivárgásmentesnek és persze biztonságosnak kell lennie. Természetesen az utazás előtt vizet is kell adni a kisállatnak, nagy távolság esetén pedig út közben is érdemes ellátni folyadékkal. Sokan nem szeretik, ha a csomagtérbe kerül a kisállatuk, pedig valójában a kutyák és a macskák jobban szeretnek így utazni, mivel kevesebb az inger és sötét környezetben maradhatnak – tette hozzá a szakértő.

(Forrás: kisallatorvos.hu)

NYARLÓ EBEK

Kutyajó világú kutyavilág

Egyre népszerűbb a kutyás nyaralás, már a háziállattal rendelkező vendégek negyede utazik rendszeresen kedvencével, vagy üdültek már legalább egyszer együtt a Szallas.hu állatok világnapja alkalmából készített kutatása szerint. A közös vakáció hátterében rendszerint az áll, hogy nincs kire hagyni az állatot. Jellemzően alig néhány ezer forinttal költenek többet kutyás nyaralás esetén, de a szállásadók jó része felárat sem kér a négylábú szállóvendég után. Az utazók összességében úgy látják, az állatbarát lehetőségek évről évre bővülnek.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!